Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Gračanica: Britanski investitori u fabriku Helioplast ulažu 7. mil. KM

Gračanica: Britanski investitori u fabriku Helioplast ulažu 7. mil. KM

Kompaniju Helioplast iz Gračanice, koja bavi proizvodnjom plastične ambalaže za prehrambenu i neprehrambenu industriju i koja je od male porodične radionice prerasla u veliku i uspješnu kompaniju prepoznatljivu na međunarodnom tržištu, prije godinu i po dana akvizirala je britanska grupacija RPC

 

Nedugo nakon preuzimanja Odbor Grupacije je donio i odluku o investiranju 3,5 miliona eura za izgradnju novog objekta u vidu proširenja postojeće fabrike u Gračanici.

Sa investiranjem u Helioplast, sada RPC Superfos Balkan, planiraju započeti već u ovom mjesecu, a sa izgradnjom objekta već u augustu ove  godine.

“Po završetku izgradnje koja će trajati, nadamo se godinu dana, otvorit će se 50 novih radnih mjesta na području općine Gračanica što ukazuje na iznimnu važnost ovog projekta za lokalni rast i razvoj”, navode iz ove kompanije.

Strano ulaganje, otvaranje novih radnih mjesta i uticaj na lokalni rast i razvoj zasigurno su značajni parametri i primjer uspješne kompanije kakva je Heliplast bila prije akvizicije i ostala sada u sastavu britanske Grupacije RPC.

Nerma Isaković, PR manager ove kompanije, kaže za ekapija.ba da će nova ulaganja značiti proširenje proizvodnog i skladišnog kapaciteta s obzirom da se potražnja uvećala za 30-40 posto u odnosu na prošlu godinu. Samim tim, navodi, otvorila se potreba za proširenjem kapaciteta.

Ulaganjem u proširenje proizvodnja bi se trebala uduplati,a nakon proširenja planiraju i zapošljavanje novih radnika.

Kompanija izvozi oko 70 posto svoje proizvodnje i to najviše u zemlje regije kao što je Hrvatska, Srbija, Slovenija, ali i Austriju, Kipar, Dubai a od ulaska u grupaciju RPC i Njemačku i Dansku.

Uspjeh i kvalitet proizvodnje i poslovanja kompanije nije umanjila ni katastrofalna poplava koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu u maju prošle godine, a koja je nanjela milionsku finansijsku štetu kompaniji.

ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top