Vijesti iz zemlje

Gračanica: Svečano otvorena džamija u Korića Hanu

U gračaničkom naselju Korića Han danas je, u prisustvu velikog broja vjernika, svečano otvorena i vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglašena novoizgrađena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice vojni u Bosni i Hercegovini muftija Hadis-ef. Pašalić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske (MIZ) zajednice Gračanica Smajo-ef. Mustafić, predsjednik MIZ Gračanica Admir Brkičević, imami, predstavnici grada i brojni drugi gosti.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Pašalić je naglasio da je džamija mjesto identiteta.

– Naši dušmani su toga svjesni pa su do temelja porušili stotine naših džamija, gdje god su to mogli u prethodnom ratu. Smatrali su da nema ni Bosne ondje gdje nema džamije. Džamija za njih više nije bila molitveni prostor, već identitarna razdjelnica, označitelj drugosti. Džamija je za naše dušmane postala i država i narod i vjera. Ona im je simbolizirala i Bosnu koju nisu željeli, i narod nad kojim će izvršiti genocid, i vjeru koju je trebalo konačno iskorijeniti u zamišljenom velikosrpskom svijetu. Nakon trideset godina, hvala dragom Bogu, mi smo uglavnom obnovili sve naše porušene džamije. Osnivamo nove džemate i gradimo nove džamije, kao što smo svjedoci danas ovdje – kazao je muftija Pašalić.

viber_slika_2022-08-20_19-31-01-433.jpg - Gračanica: Svečano otvorena džamija u Korića Hanu
Muftija Hadis-ef. Pašalić

On je naglasio i kako su džamije simboli naše pobožnosti, poniznosti pred Bogom i ispravljenosti pred ljudima.

– Nema džamije bez džemata, a nema džume bez džamije. I džamija i džemat i džuma su iz istog korijena riječi, što znači skupiti se. Samo se u Bosni ide na otvorenje džamije, samo se mi sabiremo ovim povodom. Kad uđemo u džamiju, vidimo mihrab, koji nam pokazuje pravac kible. Da ga nema, ne bi se mogli orijentirati, i zato naš reisul-ulema s pravom kaže u Potočarima: Okrenite se prema kibli.

Naša je obaveza da se okrenemo prema kibli kao muslimani. Mi Bošnjaci, muslimani, molimo dragog Boga da nas okrene prema kibli.

Mihrab znači i ratište. Svaki dan kad klanjamo namaz, u ratu smo s šejtanom. Braćo i sestre, posjećujte ovu i druge džamije, a što više ratujemo s šejtanom, postajemo bolji i jači – poručio je izaslanik reisul-uleme muftija vojni Hadis-ef. Pašalić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović ovom prilikom je naglasio da su džamije velika ljudska djela, veliki znakovi naše duhovnosti, naše vjere i naše sadašnjosti. 

– Ljudi moraju biti zajedno. Mi znamo šta u našoj tradiciji znači zajedništvo, džemat. Mi muslimani uvijek vodimo računa kakvi su i povodi za naša okupljanja, a među najljepšim našim skupovima koji imaju veliku tradiciju jesu naša okupljanja povodom svečanih otvorenja džamija.

Muslimani u ovoj zemlji oduvijek grade sebi džamije. Ne čekaju nikoga drugog da to za njih uradi. Odnose se prema svojim džamijama kao prema svojim kućama.

Niko od nas ne čeka da mu neko drugi porodičnu kuću napravi. Tako je i s našim džamijama. Mi smo njih poistovjetili sa svojim kućama, sa svojim domovima. I to je ispravno. Uvijek moraju biti prvaci među ljudima. Svaki narod ima svoje lidere i svoje prvake. Držimo do svojih prvaka, od mjesne zajednice i džemata do nivoa države Bosne i Hercegovine – poručio je muftija Fazlović.

Sabahudin Avdić, predsjednik Građevinskog odbora, prisutne je detaljnije upoznao s detaljima o izgrađenoj džamiji.

– Izgrađena je džamija sa svim pratećim objektima – abdesthanom, toaletima, savremenom mektepskom učionicom sa svim nastavnim pomagalima, divanhanom s priručnom kuhinjom, kao i stanom za imama. Stotinu osam vakifa je koji su uvakufili preko 1.000 KM. Vrijednost objekta je iznosila preko 750.000 KM – naveo je on.

Glavni imam Smajo-ef. Mustafić je posebno ukazao na vrijednost mekteba, izrazivši radosto što će svečanim otvorenjem džamije djeci ovog naselja biti olakšano redovno pohađanje mektepske pouke.

– Djeca brzo odrastu i postanu nosioci svih društvenih aktivnosti. Dobro je da budu podučeni islamu i islamskim moralnim načelima društvenog djelovanja. Djeca su naša najveća obaveza i uspješno je izvršio svoju islamsku misiju onaj koji svom djetetu da islamski odgoj. To je najbolje nasljedstvo koje roditelj može ostaviti svome djetetu kao garanciju sreće i za sebe i svoje dijete i na ovom i na budućem svijetu – kazao je glavni imam, uz dovu da ova džamija, bude rasadište vjere, izvor sreće i na ovom i na budućem svijetu, mjesto sjedinjavanja u dobru, u ljubavi i međusobnom razumijevanju.

Predsjednik Brkičević je u svom obraćanju istaknuo kako džamija treba poticati na daljnje aktivnosti, nove pobjede i nove uspjehe.

– Sa završetkom džamije ništa nije završeno. Naprotiv tek je sve započelo. Pred vama su novi izazovi, i vjerujem da će nakon kraćeg predaha doći nove aktivnosti. Džamije nas trebaju ujedinjavati a ne razdvajati i iskreno se nadam da će ova džamija imati tu ulogu. Da će biti ispunjena atmosferom i iz koje će zračiti mir, red i poredak – kazao je on.

Džamija u Korića Hanu sedma je džamija u Gračanici.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button