Humanitarni radU FokusuVijesti iz zemlje

Dajte im razlog za osmijeh: Školski pribor za 300 učenika u povratničkim sredinama

Udruženje Svitanje 14. godinu organizira projekat “Dajte im razlog za osmijeh” koji za cilj ima sakupiti školski pribor za učenike u povratničkim sredinama.

Ove godine će školskim priborom biti obradovano oko 300 učenika sa područja Višegrada, Ustikoline, Jeleča, Rogatice ali i okoline Zvornika (Križevići, Kamenica, Liplje, Kula Grad, Divič i Snagovo). 

Koordinatorica projekta Ermina Parić govoreći u program Radija BIR o pripremama za realizaciju ovog projekta kazala je kako već danas počinju prve dežure.

– Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže ovog vikenda na lokacijama Robot Socijalno, Robot Hrasno i Konzum Super Viza u Sarajevu od 11 do 20 sati večeras te tako doniraju školski pribor ili novčani iznos, ali i da učestvuju u aktivnostima ovog projekta -kazala je Parić. 

Dodala je kako je iduća sedmica planirana za sortiranje i pakovanje pribora a narednog vikenad planiran je susret sa djecom te uručenje školskog pribora uoči početka nove školske godine. 

– Školarci se uvijek raduju našem dolasku i prije nego dođemo. Posebne su to emocije koje možemo čuti čak i preko poziva. Projekat nosi naziv “Dajte im razlog za osmijeh”, a mi se doista uvjerimo da oni nama daju razlog da se nasmijemo. Nevjerovatan je njihov osjećaj prema nama – kazala je Parić.

Jedna od volonterki ovogodišnje akcije Udruženja Svitanje Merjem Jašarević kazala je kako učestvuje u volonterskim aktivnostima kad se god za to ukaže prilika.

– Ove godine sam od početka ovog projekta u timu i drago mi je da sam tu. Od same dežure, pakovanja i distribucije, važan je i korektan odnos među volonterima, a zajednički projekti nas uče timskom radu. Ono što mi čini posebno zadovoljstvo jeste kako ćemo ove godine imati priliku posjetiti mjesta u Bosni i Hercegovini koja ranije nismo posjetili, a to predstavlja posebnu čar kako volonterima, tako i djeci – naglasila je Jašarević. 

Ovogodišnji projekat podržan je od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjegliva (FMROI), Općine Novi Grad Sarajevo,  Humanitarnog fonda “Atlanta”, Hamilik Okulu iz Turske kao i ostalih brojnih pojedinaca. 

Ova akcija predstavlja jednu od redovnih aktivnosti Udruženja Svitanje. 

(Kerim Sefer/Preporod.info)

Povezani članci