EkonomijaVijesti iz zemlje

BiH: U Gračanici otvoren Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos – Expo

- Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Do 20. maja imat ćemo različite prezentacije i panele s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji, rekao je direktor sajma Nedžad Nuhanović

U Gračanici, u Bosni i Hercegovini, je danas otvoren 11. po redu Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos – Expo 2022, koji je privukao 315 izlagača iz sedam država. Poslije dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa gračanički sajam se, prema ocjeni direktora Nedžada Nuhanovića vraća na velika vrata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Do 20. maja imat ćemo različite prezentacije i panele s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji. Raduje nas dolazak naših prijatelja iz Turske, Njemačke, Češke, Srbije, Austrije, Hrvatske i BiH”, nagglasio je direktor Međunarodnog sajma Grapos – Expo.

Gračanica je, podsjetio je gradonačelnik Nusret Helić, “čaršija od posla“, a Gradska uprava je među prvima u Bosni i Hercegovini podržala obrtnike u jeku pandemije koronavirusa sa milion konvertibilnih maraka.

“Radom se može pobijediti svaka kriza. U Gračanici želimo jačati privredne veze, a sajmovi su prilika za saradnju”, kazao je Helić.

Ekonomski savjetnik u ambasadi Češke u BiH Ondrej Pick iskazao je zadovoljstvo što će se povezivati tradicionalne industrijske države kao što su Češka Republika i BiH, te je podsjetio kako veliki broj preduzeća iz BiH ima izvrsne poslovne odnose sa kompanijama iz Češke.

Tarik Stanković iz Hrvatske obrtničke komore naveo je kako je Grapos – Expo njihovo nezaobilazno mjesto izlaganja.

“Imamo 52 izlagača i predstavljanje 19 tradicionalnih obrta iz nekoliko naših županija“, kazao je Stanković.

Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona, prema riječima premijera Irfana Haliagića, je podrška privrednicima i obrtnicima. Sajam Grapos – Expo je prema njegovim riječima zaštitini znak Gračanice jer egzistira od 2010. godine.

“Cilj sajma se poklapa sa vizijom Vlade TK-a koja se ogleda u podršci obrtima i maloj privredi. Želimo ostvariti još snažniji privredni razvoj, a ovakvi sajmovi su izvrsna prilika za prezentaciju i jačanje poslovnih veza”, rekao je Halilagić.

Sajam je otvorio Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, koji je u izlaganju naveo sve ono što je Vada Federacije BiH u proteklom periodu uradila na planu unapređenja obrta i male privrede.

U toku dana bit će organizovan okrugli stol pod nazivom “Majstorski ispit”. U srijedu je planirana Energetska zadruga, dobre prakse u Eevropske unije u organizaciji Privredne komore FBiH te prezentacija o temi solarnih elektrana. U petak u poslijepodnevnim satima zakazano je zatvaranje 11. izdanja Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta Grapos – Expo u Gračanici.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button