Liderstvo i menadžment

Savjeti za podizanje samopouzdanja: Bilježi svoje misli

Misli su vrlo moćne, ali obično zbunjujuće. Ljudski um nije u potpunosti logičan. Većina naših misli su odluke utemeljene više na emocijama nego na logici i obično nam nije posve jasno da li razmišljamo ispravno.

Ovo može biti vrlo opasno kada se radi o negativnim mislima. Negativne misli su često pretjerane, emocionalne i nerealne. Ali zbog toga što ih u potpunosti ne analiziramo, imamo običaj da lako vjerujemo tim mislima. Jedan od načina da se suprostavimo ovome, jeste da bilježimo naše misli. Upravo zbog toga dosta ljudi vodi dnevnike. Bilježenje misli može biti vrlo moćno. To nam je kao jedna vrsta izduvnog ventila za sve negativne misli i osjećaje, bez da povrijedimo bilo koga. Bilješke o vlastitim mislima također nam pruža šansu da pogledamo naše misli iz vanjske perspektive i analiziramo ih na objektivan način.

Slijedeći put kada budete imali negativne misli, pokušajte da ih zapišete. Bilježite što god vam padne na um i pročitajte kasnije, kada budete raspoloženiji. Tako ćete moći otkriti šta je to krenulo kako ne treba u vašem misaonom procesu i koliko su nistinite i negativne te misli.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button