DuhovnostIslamske temeLiderstvo i menadžmentU Fokusu

Islamska psihologija osmijeha

Poslanik, alejhiselam, je rekao: "Osmijeh svome bratu je sadaka!" (Tirmizi-sahih), a on je uvijek bio vedra i nasmijana lica. Njega, alejhiselam, su čak i neprijatelji poštovali, cijenili i osjećalise prijatno u njegovom društvu, a kako i ne bi kad je uvijek bio ukrašen blagim osmijehom.

Jedna od najprodavanijih knjiga, bestsellera, prošlog stoljeća je i knjiga autora Dalea Carnegiea “Kako steći prijatelje i naklonost ljudi?” Između ostalog ovaj renomirani autor kaže: “Ako želite biti omiljeni zapamtite pravilo: Smiješite se!”

Poslanik, alejhiselam, je rekao: “Osmijeh svome bratu je sadaka!” (Tirmizi-sahih), a on je uvijek bio vedra i nasmijana lica. Njega, alejhiselam, su čak i neprijatelji poštovali, cijenili i osjećalise prijatno u njegovom društvu, a kako i ne bi kad je uvijek bio ukrašen blagim osmijehom.

Autor ovog bestsellera dalje kaže: “Tvoj osmijeh je odašiljač tvoje dobre volje. Tvoj osmijeh osvjetljava živote svih koji ga vide”. Slijedeći sunnet blagog osmijeha mi slijedimo i jedan drugi sunnet. Poslanik, alejhiselam, kaže: “Niko od vas neće potpuno vjerovati sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi sam sebi!” (Muslim) Blagim osmijehom mi šaljemo poruku drugoj strani da joj želimo sve najbolje, time ćemo osvjetliti njen život i poželjeti joj svako dobro u našim budućim interakcijama.

Blagim osmijehom mi šaljemo jasnu poruku onome ko je možda pod velikim pritiskom od svoga šefa, svojih poslodavaca, kupaca, učitelja, roditelja, bračnog partnera ili djece da nije sve izgubljeno, da na ovom svijetu još uvijek postoji svjetlosti, da ovaj život nije bezazlen i da ne smije da gubi nadu, baš kao što Uzvišeni Allah kaže: “Ne gubite nadu u Allahovu milost!” (Jusuf, 87)

Dalea Carnegie također kaže:” Jedina mogućnost pobjede u prepirkama je njihovo izbjegavanje”

Poslanik, alejhiselam, je rekao: “Ja garantujem kuću u krajevima Dženneta onome ko ostavi raspravu (prepirku) pa makar bio u pravu” (Tirmizi-hasen) Poslanik, alejhiselam, je već davno rekao da je prava pobjeda u prepirkama upravo njihovo izbjegavanje.

U današnjem vremenu, kada mnogi zaboravljaju suštinu naše vjere, ovakve stvari nam  pokazuju njeno savršenstvo. Kada bi samo ljudi slijedili sunnet Poslanika, alejhiselam, u kompletu vidjeli bi savršeni sistem života koji ne poznaje nesreću, tugu, anksioznost, psihozu, neurozu, zavist, zlobu…

Njihovi životi bi bili praktično ogledalo Allahovog savršenog Zakona na Zemlji. Rezultat slijeđenja tog savršenog Zakona mora biti vječna sreća, imaj to na umu.

Za Akos.ba piše: Eldar Tutnić

Povezani članci

Back to top button