Vijesti iz zemlje

Presuda vojnicima Vojske RS: Žrtvi silovanja će prvi put biti isplaćena odšteta

Iz nevladine organizacije TRIAL koja je preživjeloj djevojci obezbijedila punu pravnu podršku saopćeno je kako je ovim slučajem prvi put u historiji bh. krivičnog postupka, Sud odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu štete

 

Sud Bosne i Hercegovine, nakon nekoliko godina pravne bitke, osudio je vojnike Vojske Republike Srpske (VRS) Bosiljka i Ostoju Markovića na po 10 godina zatvora za počinjeni ratni zločin silovanja počinjenog u općini Kotor Varoš nad maloljetnom djevojkom hrvatske nacionalnosti u junu 1992. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz nevladine organizacije TRIAL koja je preživjeloj djevojci obezbijedila punu pravnu podršku saopćeno je kako je ovim slučajem prvi put u historiji bh. krivičnog postupka, Sud odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu štete. S tim u vezi, oduđeni će oštećenoj isplatiti odštetu u iznosu od 26.500 konvertibilnih maraka, dok će ostatak biti upućen u građansku parnicu.

Iz TRIAL-a pozdravljaju ovakav potez te izrečenu kaznu koja, kako je istaknuto, utire put prema pravdi za hiljade preživjelih ratne zločine koji traže svoja prava. Prema podacima organzacije, do današnje presdude, nijedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni žrtve ratnih zločina nije ostvarilo pravo na naknadu kroz krivični postupak za pretrpljenu štetu.

 “Ova neopravdana situacija postojala je uglavnom zbog činjenice da su do sada, sudovi i tužilaštva uvijek preusmjeravali žrtve na građanske parnice, umjesto da se dosuđivanjem naknade štete bave u krivičnom postupku, u skladu sa postojećim zakonskim osnovom. Kao posljedica toga, većina preživjelih koji ne primaju nikakvu pravnu podršku od države  jednostavno se odriču svojih osnovnih prava na naknadu, jer postupci ostvarivanja naknade u građanskoj parnici podrazumijevaju otkrivanje njihovih identiteta, koji su često zaštićeni tokom krivičnih postupaka”, navodi se u saopćenju TRIAL-a.

Pravna savjetnica TRIAL-a u BiH Adrijana Hanušić ističe kako novac neće obrisati uzrokovanu bol, ali je svakako važan za žrtvu koja je, u ovom slučaju, maloljetna bila žrtva silovanja. 

Ana B. (pseudonim) silovana je 28. juna 1992. godine u Kotor Varoši nakon čega je prijavila zločin policiji. Nakon iskaza nje i njene porodice, krivični postupak nikada nije pokrenut od strane Okružnog tužilaštva u Banja Luci, ističu iz TRIAL-a. Ana B. je potražila pravnu podršku TRIAL-a 2012. godine gdje joj je pružena pravna podrška. Dvije godine kasnije, optužnica je podignuta protiv dvojice osuđenika. Krajem 2014. godine, Ana B. svjedočila je pred Sudom kao oštećena u predmetu “Ostoja i Bosiljko Marković”.

Iz TRIAL-a apeluju na institucije, sudove i tužilaštva da ubuduće olakšaju pristup pravdi za žrtve provodeći već usvojene zakonske odredbe, štiteći žrtve od ponovne traumatizacije i pomažući im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama. 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button