Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Emsuda Mujagić: Srebrenica se 1992. godine desila u dolini Sane i to ostaje činjenica

Emsuda Mujagić: Srebrenica se 1992. godine desila u dolini Sane i to ostaje činjenica

Predsjednica Nevladine organizacije “Srcem do mira” iz Kozarca Emsuda Mujagić rekla je za Anadolu Agency (AA) kako je veoma razočarana dijelom presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koja se odnosi na izostanak utvrđivanja zločina genocida u šest općina u BiH.

“Jako sam razočarana. Jeste da sam zadovoljna da su uvrštene ove opštine vezano za suđenje Ratku Mladiću. Zadovoljna sam što je Mladić osuđen na doživotnu kaznu. Ali, jako sam razočaran što nisu ove opštine ušle u taj zaključak da je učinjen genocid, pogotovo u opštini Prijedor. Tu su svi parametri za genocidnu namjeru potvrđeni sa tolikim masovnim grobnicama i toliki žrtvama i sve ono što se desilo”, rekla je Mujagić.

Naime, Vijeće je utvrdilo da je veliki broj Muslimana i Hrvata bio izložen ubijanju i tjelesnim i duševnim povredama u Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor-Varoši, Foči, Ključu te Prijedoru, ali da se ne radi o genocidu nego zločinu protiv čovječnosti.

“Srebrenica se desila i 1992. u maju i junu, u dolini Sane u Bosanskoj krajini, ali to se nije niti prepoznalo u Tribunalu u Haagu kao genocid”, navodi Mujagić.

U dolini rijeke Sane, računajući četiri opštine – Ključ, Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi – oko 6.000 ljudi je poubijano. Zato se za dolinu rijeke Sane često kaže da je i “krajiška Srebrenica”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Mislim da se radi i o više ubijenih, ali ono što se može potvrditi je oko 6.000 ubijenih”, kazala je Mujagić.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top