U FokusuVijesti iz svijeta

Zašto Izrael neće biti presuđen za genocid nad Palestincima?

Piše: Harun Nuhanović

Paravojne snage Hamasa su 7. oktobra 2023. godine upale u Izrael i izveli do sada najfatalniji napad na ovu državu i do sada je stradalo oko 1400 osoba u Izraelu. Nakon napada kojeg su izvršile snage Hamasa, uslijedio je brutalni odgovor Izraela na Gazu, u kojem je do sada ubijeno više od 3.500 Palestinaca, a više od 12.000 ranjeno, pri čemu su od 70 posto žrtava djeca, žene i starci.

Niti je ovo prvi a vjerovatno ni posljednji napad na ovu odsjčenu teritoriju od ostatka svijeta. Dok traje targetiranje Palestinaca, i to nelegitimnih vojnih ciljeva kao što su bolnice, šire se vijesti u medijima velikom brzinom. Ne može se vjerovati medijima koji su “uhvaćeni” u svom neistinitom izvještavanju.

Iako ima neistinitog izvještavanja od strane medija, možemo reći da su neki nelegitimni vojni ciljevi targetirani na osnovu priznanja samih izraelskih zvaničnika, ali su njihovi twittovi ubrzo izbrisani.

U državama poput SAD, Velike Britanije, Kanade organizovani su masovni skupovi podrške za Palestinu. Iako protestanti impliciraju da Izrael treba biti optužen za genocid to se ipak neće dogoditi. Zašto?

Prvo, unutar Vijeća sigurnosti UN postoje podjele. SAD, Velika Britanija i Francuska su na strani Izraela dok je Rusija na strani Palestine. Peta članica, Kina, kako je njen ministar vanjskih poslova rekao, staje na stranu mira, pravde, međunarodnog prava, zajedničkih težnji većine zemalja i ljudske savjesti po pitanju Palestine.

Upravo je Vijeće sigurnosti svojim glasovima, bez ulaganja veta članica, otvorilo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju koji je donio presude za genocid na području Srebrenice 1995. godine. S obzirom na podjele u Vijeću sigurnosti neće doći do formiranja novog suda za zločine na Biskom istoku.

S druge strane, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan je naglasio kako sud ima nadležnost da ispita ove napade i pokrene postupak. Međutim, malo je vjerovatno da će do toga doći, s obzirom na to da do sada nije pokrenut niti jedan postupak za zločine na ovom području.

Drugo, SAD pružaju bezrezervnu podršku Izraelu. Ovakva podrška SAD nije bila njihova politika od nastanka Izraela. SAD su priznale Izrael i pomagale im u nabavci naoružanja. Izbijanjem Suecke krize 1956. godine, Izrael sa Velikom Britanijom i Francuskom zauzima određene teritorije koje napušta nakon reakcije predsjednika SAD Dwighta Eisenhowera.

Međutim, bezrezervna podrška Izraelu počinje od 1967., kada je izbio Šestodnevni rat, uvjeravajući ih da mogu sami poraziti egipatsku vojsku, bez ičije podrške. Od tada Izrael uživa bezrezervnu podršku SAD. Izrael, za sada, može činiti zločine bez ikakave odgovornosti uz opravdanje kako ima pravo na samoodbranu.

Treće, nemoć i slabost “islamskih” država kroz historiju su pokazali da ne mogu efektivno djelovati kako bi zaustavili zločine nad Palestincima.

Nakon Jom Kipurskog rata, OPEC je u oktobru 1967. uveo embargo pojedinim državama koje su podržavale Izrael. Iako izraelsko-palestinsko pitanje nije bilo riješeno, embargo je okončan u martu 1974.

Nije ovo jedini primjer kada su “islamske” države popustile pred Izraelom. Potpisivanjem Abrahamskih sporazuma Maroko, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Sudan su priznali Izrael dok je palestinsko pitanje ponovo ostalo neriješeno.

Posljednji primjer je Turska koja je usljed inflacije popravila odnose sa Izraelom nakon čega su uslijedili sastanci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Issaca Herzoga. Nakon ovog posljednjeg sukoba i rata moguće da će doći ponovo do zatezanja odnosa između ove dvije države.

Iako su zločini počinjeni nad Palestincima, neće biti presuđeni.

Sila, snaga i moć, kako ona vojna tako i politička, koju posjedujete na međunarodnoj sceni, jedino su relevantni, jer tada za vas kao silu ne vrijede nikakvi međunarodni principi niti međunarodno pravo.(preporod.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button