Vijesti iz svijeta

IZRAELSKI ZVANIČNIK: Izrael treba od Gaze načiniti Auschwitz

David Azoulai, čelnik Vijeća Metula, predložio je slanje svih stanovnika Gaze u izbjegličke kampove u Libanonu i sravnjivanje cijelog pojasa s zemljom kako bi postao prazan muzej poput Auschwitza

Izrael bi trebao slati palestinske stanovnike Gaze koji bježe od borbi u izbjegličke kampove u Libanu, pri čemu bi cijeli pojas Gaze bio ispražnjen i sravnjen s zemljom i pretvoren u muzej poput koncentracionog logora Auschwitz u Poljskoj, rekao je David Azoulai, šef Vijeća Metule, grada u blizini granice sa Libanom, za radio 103FM.

“Nakon 7. oktobra, umjesto da tjeramo ljude da idu prema jugu, trebali bismo ih usmjeriti na plaže. Mornarica ih može prevesti do obala Libana, gdje već ima dovoljno izbjegličkih kampova. Zatim bi trebalo uspostaviti sigurnosni pojas od mora do granične ograde s Gazom, potpuno prazan, kao podsjetnik na ono što je tamo nekada bilo. Trebao bi sličiti koncentracionom logoru Auschwitz”, rekao je.

“Recite svima u Gazi da idu na plaže. Brodovi mornarice trebaju ukrcati teroriste na obale Libana. Cijeli pojas Gaze treba isprazniti i sravniti s ravnom zemljom, baš kao u Auschwitzu. Neka postane muzej, prikazujući sposobnosti Države Izrael i odvraćanje bilo koga od života u Pojasu Gaze. To je ono što se mora učiniti kako bi im se dao vizuelni prikaz.

“Ono što se dogodilo 7. oktobra bio je drugi holokaust. Liban već ima izbjegličke kampove i tamo bi trebali ići”, rekao je Azoulai. “Trebali bismo ostaviti Gazu pustu i uništenu da služi kao muzej, pokazujući ludilo ljudi koji su tamo živjeli.”

Kasnije je pojasnio svoje stajalište o situaciji na sjeveru: “Hezbollah promatra situaciju na jugu, i ako je ne riješimo kako treba, oni će to vidjeti kao slabost. Bez obzira koliko terorizam bio jak, ne možemo živjeti u strahu ili istjerati ljude iz njihovih domova. Moramo djelovati odlučno.”

Azoulai je završio intervju rekavši: “Raseljeni stanovnici Sjevera zaslužuju znati kada i kako će se vratiti kući. Ne želimo rat ili žrtve. Međutim, ne vjerujem da će se Hezbollah mirno predati.”(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button