Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

 Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Utvrđeno je da je odgovoran za genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine, o čemu postoje i druge presude međunarodnih sudova.

Mladić je odgovoran da je počevši od dana koji su prethodili 11. julu 1995. pa do 1. novembra te godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) eliminisanja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka, prisilnim odvođenjem žena, djeca i dijela starijih muškaraca s tog područja.

Navodi se da se 11. jula 1995. u Potočarima okupilo oko 25.000 osoba. Pripadnici Vojske Republike Srpske, ocijenilo je Sudsko vijeće, poubijali su nekoliko hiljada muškaraca i dječaka u samo nekoliko dana i to počevši od 12. pa do 17. jula 1995. Ubistva su izvršena na području Srebrenice, Zvornika i Bratunca.

Tužilaštvo je Mladića teretilo i za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina, i to Foča, Ključ, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica, tokom 1992. godine.

Vijeće je utvrdilo da je veliki broj Muslimana i Hrvata bio izložen ubijanju i tjelesnim i duševnim povredama u Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor-Varoši, Foči, Ključu…

Nadeveno je kako se Mladić smatra odgovornim da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine učestvovao u UZP-u koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, što u presudi nije okarakterisano kao genocid, nego zločini protiv čovječnosti.

Mladić, navodi se, snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP). Također se tereti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog jer je “znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce”.

Utvrđeno je da je odgovoran i za zločine protiv čovječnosti koji podrazumijevaju progone, istrebljivanje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela.

Mladić je proglašen odgovornim i za kršenje zakona ili običaja ratovanja što podrazumijeva ubistva, terorisanje, protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Navedeno je da su se, između ostalog, brojni zločini desili i u Banjaluci, Bijeljini, na Ilidži, Palama, u Novom Gradu, Rogatici, na Sokocu…
Utvrđeno je da je učestvovao i u UZP-u pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u opkoljenom Sarajevu. Cilj ovog zločinačkog poduhvata, navodi Sudsko vijeće, bio je širenje terora među civilnim stanovništvom.

Mladić  je odgovoran i za učestvovanje u uzimanju pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce kako bi se prisilio NATO da prekine zračne napade na vojne ciljeve vojske bosanskih Srba u maju i junu 1995. godine.

Četvrta izmijenjena optužnica MKSJ iz 2011. godine Ratka Mladića teretila je po 11 tačaka. Vijeće Tribunala u Haagu proglasilo ga je krivim po 10 tačaka uključujući genocid u Srebrenici. Oslobođen je odgovornosti za genocid u šest bh. općina.

Uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine za vrijeme mandata predsjednika Borisa Tadića. U Hag je prebačen 31. maja, a suđenje mu je počelo mjesec dana poslije i trajalo je pet godina.

Za informaciju o lociranju Ratka Mladića Srbija je 2007. godine raspisala nagradu od milion eura, a policija Srbije ga je locirala i uhapsila četiri godine kasnije u selu Lazarevo kod Zrenjanina pod lažnim imenom.

Tokom petogodišnjeg sudskog procesa saslušano je 377 svjedoka, te usvojeno skoro deset hiljada dokaznih predmeta.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top