Književni kutak

U Tuzli promoviran “El-Muhtar li-l-fetva”

U četvrtak, 08. 10. 2021. godine, u Centru za mlade ”Tušanj”, Biblioteka ”Behram-beg”, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i  Institut za društvena i religijska istraživanja, povodom obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda, a.s., te povodom obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige, organizirali su promociju knjige ”El-Muhtar-li-l-fetva”, klasičnog djela iz hanefijskog mezheba u prijevodu Jusufa Džafića, uposlenika Biblioteke ”Behram-beg”. Autor knjige je Abdullah ibn Mevdud el-Mevsili (1203-1284), irački hanefijski učenjak i profesor na Ebu Hanifinoj medresi u Bagdadu. Osim prevodioca, koji je sačinio i uvod i prateći komentar, o knjizi, fikhu i senedu hanefijskog mezheba, te o važnosti djela i metodologiji hanefijskog mezheba krajnje sadržajno i inspirativno govorili su Asmir Bekrić, imam u džematu Maoča, Medžlis IZ Brčko i Hamdija Islamović, imam u džematu Golaći, Medžlis IZ Gračanica.

Sva tri govornika svršenici su šerijatskog prava na Univerzitetu El-Azhar, te su izuzetno dobro upućeni u islamsku jurisprudenciju.

U ime organizatora prisutnim se obratio Admr Muratović, direktor Biblioteke ”Behram-beg”, koja je i izdavač promovirane knjige.

Promociju je moderirao Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button