Islamske teme

Dani vakufa u BiH: Na IUS-u održan Interaktivni forum “Vakufi 2.0: Pogledi mladih“

Kroz diskusiju sa profesoricom Fahirom Fejzić - Čengić mladi su se bolje upoznali s pojmom vakufa, a prisustvovali su i direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović i rektor IUS-a Ahmet Yildirim

U okviru 12. manifestacije ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini” održan je Interaktivni forum “Vakufi 2.0: Pogledi mladih“, u organizaciji Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), javlja Anadolu.

Kroz diskusiju i razgovor sa profesoricom Fahirom Fejzić – Čengić mladi su imali priliku da se upoznaju s pojmom vakufa, a skupu su prisustvovali i direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović i rektor IUS-a Ahmet Yildirim.

Rektor Yildirim je kazao da je IUS sa zadovoljstvom domaćin ovog skupa i prilike za mlade da diskutiraju o važnoj temi vakufa i njegovog značaja.

“Organizirali smo ovaj program kako bi mladi iznijeli svoja mišljenja o vakufima s fokusom njihovog doprinosa ovaj temi. IUS, pored svojih redovnih univerzitetskih aktivnosti, učestvuje u ovakvim događajima kao društveno odgovorna ustanova. Lijepo je da je IUS kao vakufska ustanova domaćin ovakvog skupa na temu vakufa čija historija u BiH seže i pet stoljeća unazad“, kazao je Yildirim.

Prvi čovjek Direkcije vakufa Zajimović je u obraćanju prisutnima istakao da u okviru promocije vakufa šire tu ideju diljem BiH, otvaraju nove vakufe i konstituišu nove vakufe koji će biti od koristi za cijelu zajednicu.

“Radujem se inovacijama, posebno u oblasti univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što su dijeljenje, davanje, pomaganje i druge uzvišene aktivnosti koje unose nadu i toplinu u srca potrebnih, ali i donose radost i empatiju udjeliteljima i dobročiniteljima. Dijeljenje informacija o inicijativi poput Vakufi 2.0 s drugim ljudima ključno je za širenje svijesti i privlačenje većeg broja sudionika. Zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim doprinosima nastala je islamska civilizacija. Dijeljenje i davanje su osobine koje čovjeka čine plemenitim i u društvu prihvatljivim, posebno za mlade, jer ako se mlad čovjek navikne na davanje, za očekivati je da će biti i dobar bračni partner, društveno koristan građanin u društvu i omiljen u zajednici“, rekao je Zajimović.

Ističući kako Vakufska direkcija prepoznaje snagu i ulogu mladih, Zajimović je kazao da su svjesni da je mladost pokretač društva i društvenih promjena.

Šta je danas vakuf u našem životu, koliko se često susrećemo s njim, jesmo li ga svjesni u njegovoj punini, šta to određuje sadašnjost i budućnost vakufa na našim prostorima, hoće li vakufi izumrijeti sa dolaskom budućih generacija, kako ih zainteresirati, probuditi, kako otrgnuti vakuf iz ralja tradicionalnih granica i predstaviti ga kao savremeni koncept unapređenja društva, neka su od pitanja o kojima se diskutiralo.

Učesnici su se posebno osvrnuli na značaj vakufa u očuvanju kulturnog i duhovnog naslijeđa naše zajednice te su ukazali na vjerske i društvene aspekte vakufa.

Ovaj događaj samo je jedan od brojnih sadržaja ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa” koja je počela 19. aprila i trajat će do 7. maja.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button