Književni kutakU Fokusu

Tuzla: Promovisana izabrana djela Avde Međedovića

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli 02. 11. 2022. godine promovisana su izabrana djela Avde Međedovića. Ova promocija je organizovana povodom oktobra, mjeseca knjige, a organizatori su Biblioteka ”Behram-beg” i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona. Na početku promocije obratio se direktor Biblioteke ”Behram-beg” Admir Muratović, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu te izrazio zadovoljstvo da je Biblioteka, zajedno s Bosanskim kulturnim centrom, bila u prilici da organizuje promociju izabranih djela Avde Međedovića.

Na promociji su, također, govorili univerzitetski profesori Mirsad Kunić i Sead Šemsović, te izdavač Kemal Musić. Profesor Kunić je govorio o historijskom kontekstu Avde Međedovića i njegovom putu ka najprestižnijim katedrama na kojima se izučava usmena književnost. Također, na jako analitičan način profesor Kunić je govorio o zbirkama u kojima su sabrani epovi Avde Međedovića, kao što je zbirka Milmana Parryja. S druge strane, profesor Sead Šemsović je govorio o epskoj radionici Avde Međedovića, odnosno na koji je način Međedović kreirao vlastite epove, te je istakao na primjeru ”sablje” kako se kiti i proširuje ep, koristeći se formulama i nekim drugim postupcima. Drugi dio izlaganja profesor Šemsović je posvetio kontekstu koji je pobudio interes za epsku poeziju Bošnjaka, napose za epove Avde Međedovića. Izdavač Kemal Musić je, prije svega, istakao zadovoljstvo za realiziranom saradnjom između dviju institucija, Biblioteke ”Behram-beg” i ”Ratkovićevih večeri poezije”, te je govorio o značaju Avde Međedovića u svijetu, zahvalivši se na prilici da u Tuzli promoviše izabrana djela Avde Međedovića. Ovu promociju je moderirao bibliotekar Sead Husić.

Biblioteka ”Behram-beg” koristi se prilikom i zahvaljuje suorganizatoru ove promocije Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, a posebno se zahvaljuje prisutnima koji su ovu promociju svojim prisustvom uveličali.

 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button