Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Studenti traže istinu za stradale Selmu, Editu, Dženana, Arnelu…

Sarajevo: Studenti traže istinu za stradale Selmu, Editu, Dženana, Arnelu…

Studenti kojima su Selma i Edita bile kolegice, na raskrsnici će, kako su rekli, biti do 18 sati. O blokadi raskrsnice upoznato je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ovim, kako su sami kazali, nastoje potaknuti javnost da traži odgovornost povodom tragičnog događaja Stotinjak studenata i građana Sarajeva okupilo se danas u blizini Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na protestu “Vi ovo dozvoljavate”, povodom smrti studentica Edite Malkoč i Selme Agić, koje su na tom mjestu prije sedam dana pregažene automobilom, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su noseći transparente sa napisom “Ko je sljedeći… možda ja?” i “Ubistvo, a ne nesreća” blokirali raskrsnicu na kojoj su dvije djevojke tragično stradale.

Studenti kojima su Selma i Edita bile kolegice, na raskrsnici će, kako su rekli, biti do 18 sati. O blokadi raskrsnice upoznato je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ovim, kako su sami kazali, nastoje potaknuti javnost da traži odgovornost povodom tragičnog događaja.

Agić i Malkoč je u 10. oktobra naveče, na pješačkom prelazu nedaleko od Filozofskog fakulteta, automobilom usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić. Ispostavilo se da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu brzinom od 100 kilometara na sat.

Nakon nesreće, Sefić je pobjegao u Srbiju preko graničnog prijelaza Uvac. Dva dana kasnije, u noći s 12. na 13. oktobar, Sefić je priveden Višem sudu u Novom Sadu koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca. Nije potvrđeno kada će biti izručen BiH.

Nezadovoljni studenti su nakon pogibije svojih kolegica više puta održali mirna okupljanja.

Naveli su kako imaju zahtjev da odgovorni na pozicijama budu izabrani na osnovu stručnosti, a ne podobnosti, da sudski proces protiv Sefića bude transparentan, te da se posredstvom nezavisne istrage ispita istinitost informacija koje dolaze od policijskog komesara Vahida Ćosića i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pogibija dvaju studentica izazvala je reakciju bh. građana koji su traže efikasniji rad policijskih snaga te pokrenula pitanje (ne)sigurnosti na ulicama glavnog grada BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top