Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hafiz Davud Efendić: Pobjednik XI takmičenja u hifzu Kur'ana

Hafiz Davud Efendić: Pobjednik XI takmičenja u hifzu Kur'ana

U Sarajevu je 16.10. uspješno okončano XI takmičenje u hifzu Kur'ana, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ, te Fondacije za hifz Kur'ana iz Džidde.
Ovogodišnje takmičenje iz hifza Kur'ana Časnog je održano u Sarajevu od 15. do 16. oktobra 2016. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke. Organizatori su kao i u prethodnim navratima Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde.

Takmičenje je provedeno u 4 kategorije
I – hifz cijelog Kur'ana sa komentarom sure El-Bekare
II – hifz cijelog Kur'ana
III – hifz 15 džuzova (ili 10 krugova)
IV – hifz 5 džuzova (ili 4 kruga)

U takmičenju je učestvovalo 59 takmičara. U subotu, 15. oktobra, je održano takmičenja iz kategorija III i IV, tj. 5 i 15 džuzeva, dok je nedjelja rezervisana za najteže kategorije iz hifza cijelog Kur'ana.

Takmičenje je pratila i ocijenjivala komisija u sastavu: kurra hfz. dr. Dževad Šošić, predsjednik komisije, kurra hfz. kurra hfz. Fadil Bektaš, član komisije te hfz. Mensur ef. Malkić, član komisije

Pobjednici XI takmičenja u hifzu

U kategoriji 5 džuzeva kandidati su odgovarali na po tri pitanja, za svako pitanje su mogli osvojiti po 20 bodova što znači maksimalan broj bodova je bio 60.

Novčane nagrade su za 3. mjesto 450 maraka, drugo mjesto 500 km, i prvo mjesto 550 km. Treće mjesto s 54, 66 bodova je osvojila Elmedina Avdibašić. Drugo mjesto s 55, 50 bodova je osvojio Ammar Ibrahim. Prvo mjesto s 56, 50 bodova je osvojio Rašid Mehanović.

U kategoriji XV džuzeva kandidati su odgovarali na četiri pitanja, za svako su mogli osvojiti po 20 bodova što znači da je maksimalan broj bodova bio 80. Treće mjesto su s istim brojem bodova, 75, 50, hafiz Suad Godušević i hafiz Faris Perenda. Drugo mjesto je s 76, 00 bodova je osvojio hafiz Ahmed Hamidović. Prvo mjesto s osvojenih 76, 33 bodova je osvojio hafiz Abdurahman Tabaković.

U kategoriji hifza cijelog Kur'ana kandidati su odgovarali na pet pitanja, za svako su mogli osvojiti po 20 bodova što znači da je maksimalan broj bodova bio 100. Novčane nagrade su uključivale za treće mjesto 1800 km, za drugo 1900 km, i za prvo 1950 km. Treće i drugo mjesto su s istim brojem bodova, 97, 00, bodova su osvojili hafizi Ismail Čehić i Alen Kehić. Prvo mjesto s osvojenih 97, 50 bodova je osvojio hafiz Muhammed Fetić.

U najtežoj kategoriji takmičenja, hifzu cijelog Kur'ana s tefsirom sure El-Bekare, kandidati su odgovarali na po pet iz Kur'ana i deset pitanja iz tefsira sure Bekare. Mogli su maksimalno osvojiti 120 bodova, od čega 100 za učenje Kur'ana i 20 za tefsir. Novčane nagrade su uključivale 2100 km, drugo mjesto 2200 i prvo mjesto 2300 km. Treće mjesto s osvojenih 110, 83 boda je osvojio hafiz Zaim Šiljić. Drugo mjesto s osvojenih 113, 50 bodova je osvojio hafiz Muhammed Mwalidi. Prvo mjesto s osvojenih 115, 16 bodova je osvojio hafiz Davud Efendić.

Na samom kraju svečanosti, hfz. Davud Efendić je proučio prelijepe ajete sure Zumer, da bi potom mr. hfz. Mensur Malkić proučio dovu u kojoj je između ostalog zamolio dragog Boga da učini Kur'an proljećem naših srca, svjetlom naših prsa, i rješenjem i lijekom za svaku našu brigu i tugu.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top