Vijesti iz zemlje

Sanjinu Sefiću 14,5 godina zatvora: Porodice nezadovoljne Tužilaštvom

Izrečena kazna za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su u Sarajevu poginule dvije studentice 10. oktobra 2016. godine.

Sanjin Sefić osuđen je u utorak prvostepenom presudom na zatvorsku kaznu od 14 godina i šest mjeseci na Kantonalnom sudu u Sarajevu za teško krivično djelo izazivanje saobraćajne nesreće u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u kojoj su poginule dvije studentice.

Ostale osobe optužene u ovom procesu su oslobođene. Enes Malkoč, otac nastradale Edite, nakon presude bio je vrlo emotivan i ekstremno razočaran visinom kazne, prenose bh. mediji.

‘Kao da su Editu ponovo pregazili’

“Sve vrijeme smo pričali kako Tužilaštvo nije uradilo svoj posao i ova presuda je dokaz tome. Sramno je da je neko ko je ubio dvoje djece dobio ovako malu kaznu. Ovo je ponižavajuće i osjećam se kao da su Editu ponovo pregazili”, rekao je on i dodao kako je njegova porodica današnjom presudom izgubila vjeru u državu.

Amir Agić, otac nastradale Selme, ističe kako je sve vrijeme procesa pričao šta je Tužilaštvo i Sud ove države, prenosi agencija Patria.

„Država nije odradila posao kako treba, zato dajem podršku Memiću i Dragičeviću u njihovim borbama. Znao sam u podsvijesti da nemamo države, ali sam se opet iskreno nadao, jer sam ja ostao tu i bit ću tu i borit ću se i dalje. Idemo dalje i do kraja“, kazao je on i dodao kako ne vjeruje u institucije i da poručuje političarima da se zapitaju zašto naša omladina ide.

„Žalosno je da mu daju 14,5 godina, a saučesnike da oslobode. Danas mi je kao da smo ih ponovo izgubili.“

Advokatica porodica Adela Durakovic šokirana je oslobađajućom presudom za saučesnike.

„Očekivala sam veću kaznu za Sefića. Barem da su pomagači dobili uvjetnu kaznu“, rekla je ona i navela kako je Tužilaštvo od početka neozbiljno pristupilo ovom slučaju.

I sud je naveo kako je Tužilaštvo navelo blažu kvalifikaciju koju Sud nije mogao mijenjati, dodaje Patria.

Optužba tražila maksimalnu kaznu

Izricanje presude je uslijedilo nakon završnih riječi optužbe i odbrane, odnosno okončanja krivičnog postupka, koji traje od marta 2017. godine.

Optužnica je Sefića teretila da je 10. oktobra 2016. godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao sa mjesta udesa.

Teretilo ga se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći.

U ovom predmetu bili su optuženi i Sanjinova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Optužba je u završnim riječima zatražila da se Sefiću izrekne maksimalna zakonska kazna za navedena krivična djela, dok je odbrana predložila izricanje oslobađajuće presude.

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine, a nakon što je prvooptuženi, poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, u januaru iste godine izručen bh. pravosuđu.

Al Jazeera 

Povezani članci

Back to top button