Vijesti iz zemlje

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu otkriven spomenik Selmi Agić i Editi Malkoč

Druga godišnjica tragične pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč obilježena je otkrivanjem spomen-obilježja u dvorištu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Otkrivanju spomenika su prisustvovali članovi porodice preminulih djevojaka, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, kolega koji je studirao sa Selmom i Editom, Haris Hajrić, brojni profesori i studenti Filozofskog fakulteta kao i brojni građani.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, zahvalila je svima koji su na bilo koji način dali doprinos da se postavi spomen-obilježje u dvorištu Filozofskog fakulteta.

“Ovdje smo se okupili da dostojanstveno odamo počast Editi i Selmi. Naša osnovna misija je da ih čuvamo od zaborava i ovdje i u cijeloj BiH, a podizanje spomen-obilježja nam mnogo znači i nadam se da će značiti svim sljedećim generacijama da Edita i Selma ne bi bile zaboravljene”, kazala je Kekić.

Amir Agić, otac nastradale Selme Agić, istakao je da je ovo spomen-obilježje važan podsjetnik i upozorenje šta se sve može desiti u BiH kada u njoj, kako je rekao, rastu neodgovorni i nevaspitani ljudi.

“Mi se tokom ove dvije godine nismo borili za našu djecu, već za drugu djecu, da ona ne bi stradala. Ovaj spomenik je spomenik koji će biti podsjetnik na to šta se može desiti kad nam u državi rastu ljudi koji su neodgovorni, nevaspitani i koji se bave poslovima kojima ne trebaju da se bave. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u tom našem bolu koji traje jako dugo i zahvaljujem se ljudima koji su nam pomogli da napravimo ovaj spomenik”, rekao je Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, kazao je da će ovo spomen-obilježje biti opomena i u Sarajevu i u drugim gradovima BiH.

“Oni koji su istrajali da se ovo spomen-obilježje izgradi čine plemenitu dužnost sjećanja na dvije divne djevojke koje su nedužno izgubile svoj život, ali u našim sjećanjima nastavljaju živjeti s nama u našim sjećanjima, u našoj brizi za one mlade koji su se s njima družili”, kazao je Škrijelj.

“Koliko vrijedi Selmin i Editin život i zašto je tako naglo prekinut? Ima li na ovom svijetu pravde? Ako je igdje mjesto za ovakva pitanja, onda je to ovdje – ispred Filozofskog fakulteta, mjestu na kojem se iz perspektive univerzalnih humanističkih vrijednosti valja suočiti s tim pitanjima”, kazao je okupljenima Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećamo, 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Sanjin Sefić je Golfom 6 usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Ostali koji su se teretili za pomaganje izvršiocu nakon počinjenja krivičnog djela su oslobođeni.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button