Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Referendum na jugu Filipina: Moro muslimani proslavljaju pobjedu

Referendum na jugu Filipina: Moro muslimani proslavljaju pobjedu

– Na stotine osobe vozilima je formiralo dugi konvoj i kružilo gradom

Brojni Moro muslimani izašli su na ulice Cotabata kako bi proslavili rezultate referenduma nakon što je većina u tom gradu glasala za sporazum koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnim podacima za grad Cotabato, 36.682 građanina su glasala “za”, a 24.994 “protiv”.

Nakon što je Izborna komisija objavila rezultate za ovaj grad, brojni muslimani su izašli na ulice i proslavili, kako kažu, historijski rezultat za njih.

Na stotine osobe vozilima je formiralo dugi konvoj i kružilo Cotabatom, koji mnogi smatraju ključnim gradom na tek održanom referendumu.

Prema neslužbenim rezultatima, većina građana i u drugim gradovima je glasala “za” sporazum koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro.

Na jugu Filipina u ponedjeljak je održan historijski referendum na kojem je lokalno stanovništvo glasalo o sporazumu koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro.

Blizu tri miliona registriranih birača danas je glasalo na referendumu o potvrdi Organskog zakona koji će ujedno biti i najviši pravni akt buduće autonomne regije Bangsamoro.

Referendum je održan uz maksimalne mjere sigurnosti, a uspostavom Bangsamora će prestati postojanje dosadašnje Autonomne regije “Muslimanski Mindanao”.

Lider Moro islamskog oslobodilačkog fronta (MILF) Al Hajj Murad Ebrahim nakon glasanja je izrazio nadu da će narod podržati novi zakon i uređenje.

“Organski zakon Bangsamoro je naš instrument mira i razvoja“, poručio je Ebrahim.

Nakon decenija ugnjetavanja pod američkom i filipinskom vlašću, muslimanski narod na jugu Filipina čini posljednji korak ka uspostavi vlastite administracije koja će ostati u sastavu Filipina, ali sa znatno visokim stepenom autonomije.

Sredinom prošle godine filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je odobrio Organski zakon Bangsamoro koji je prethodno na bazi postignutog mirovnog sporazuma usvojio i filipinski parlament.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top