Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Muslimani na jugu Filipina iščekuju historijski referendum o autonomiji

Muslimani na jugu Filipina iščekuju historijski referendum o autonomiji

Muslimanski narod Moro nalazi se na historijskoj prekretnici i na referendumu u ponedjeljak će glasati o sporazumu kojim se osniva Autonomna regija Bangsamora koja će u okviru Filipina uživati veliku autonomiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Filipinska vlada i muslimanski pokret otpora su postigli mirovni sporazum, a parlament Filipina je na tragu toga usvojio i Organski zakon o budućoj regiji Bansamoro.

Posljednji korak u procesu formiranje dominantno muslimanske autonomije u toj regiji je referendum koji će se održati 21. januara.

Bangsamoro obuhvata otok Mindanao i susjedni arhipelag Sulu. Buduća Autonomna regija Bangsamoro sastojat će se od šest provincija Basilan, Lanao del Sur, Maguindanao, Shariff Kabunsuan, Sulu i Tawi-Tawi. Osnivanjem Bangsamora će prestati postojati dosadašnja Autonomna regija Muslimanska Mindanao (ARMM).

Lokalna muslimanska zajednica na jugu Filipina izgubila autonomiju američkom okupacijom iz 1898. godine, a od 1946. godine je to područje pod vlašću Filipina.

Moro muslimani će na predstojećem referendumu glasati o osnivanju autonomnog entiteta u kojem će nakon 121 godine ponovo imati priliku da uspostave sopstvenu vlast.

 To područje je od 16. vijeka bilo pod španskom okupacijom, a Moro narod je slobode i pravo na odlučivanje u najvećoj mjeri izgubio tokom američke okupacije. Muslimanska zajednica pretrpjela je i velike nepravde tokom proteklih sedam decenija tokom kojih su vlasti Filipina vodile politiku naseljavanja krćanskog stanovništva.

Lideri tamošnjih muslimana Nur Misuari i Selamet Hashim su 1972. godine osnovali Moro nacionalni pokret otpora (MNLF). Cilj pokreta je bila borba za prava muslimana i obnovu njihove nezavisnoti.

Nakon pregovora u libijskom Tripoliju i usvajanja Tripolskog agremana, došlo je raskola unutar MNLF-a. Hashim se odvojio od Misuarija i 1976. godine osnovao Moro islamski front otpora (MILF). Hashim je zagovarao borbu za nezavisnost, dok je Misuari ustrajavao u borbi za autonomiju nižeg stepena.

Filipinska vlada nije implementirala sadržaj dogovorenog rješenja iz Tripolija i ti pregovori su propali.

Pregovori su nastavljeni i tokom narednih decenija, a Moro muslimani su dobili neke od traženih sloboda, uključujući proslave vjerskih praznika, primjenu islamskog bankarstva i posebno ministarstvo koje se bavilo muslimanskim pitanjima.

Mirovni pregovori obnovljeni su 1997. godine, a 2012.godine su filipinska vlada i pokret MILF postigli sporazum o primirju.

Pregovori o trajnom rješavanju krize na jugu Filipina ubrzani su nakon što je 2016. godine na vlast došao filipinski predsjednik Rodrigo Duterte koji je prethodno 22 godine bio gradonačelnik grada Davao.

Duterte je još tokom predizborne kampanje obećao da će okončati sukobe i riješiti problem Bangsamora.

Vlasti Filipina i pokret MILF su prije dvije i pol godine na Mindanau postigli načelni sporazum o osnivanju autonomne regije Bangsamoro. Parlament Filipina je na tragu toga u maju prošle godine usvojio Organski zakon Bangsamoro, a krajem jula prošle godine Duterte je i ratificirao taj dokument koji određuje granice i upravni sistem buduće regije.

Duterte je u Predsjedničkoj palati u Manili tada primio lidera MILF-a Al Haj Murada Ibrahima i konstatovao da su okončani višedecenijski sukobi.

U slučaju referendumskog odobrenja, tranzicijska vlada će preuzeti vlast u Bangsamoru u periodu od naredne tri i pol godine. U tom periodu će biti u potpunosti implementiran Organski zakon, a potom će biti organizairani izbori.

Bangsamoro će biti regija unutar Filipina koja će imati široke autonomne ovlasti, uključujući i osnovanje šerijatskih sudova, raspolaganje prirodnim resursima i prihodima prikupljenim od poreza.

Borci MNLF-a i MILF-a će predati oružje Međunarodnoj komisiji, a zadržat će pravo da postanu pripadnici snaga sigurnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top