Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Filipini: Većina Moro muslimana na referendumu se izjasnila za autonomiju

Filipini: Većina Moro muslimana na referendumu se izjasnila za autonomiju

Većina Moro muslimana je na nedavno održanom referendumu na jugu Filipina glasala “za” sporazum koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima “CNN Philippines”, zvanično prebrojavanje glasova je završeno večeras.

Prema rezultatima glasanja, preko milion i 540 hiljada građana je glasalo “za” sporazum koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro. U prvom krugu glasanja, “protiv” je glasalo 198.750 građana.

Grad Cotabato, u kojem je većina glasala “za” sporazum, također će biti dio autonomne regije Bangsamoro.

U prvom krugu glasanja pravo glasa je iskoristilo 1,7 miliona glasača, dok će drugi krug glasanja biti održan 6. februara.

Podsjetimo, na jugu Filipina u ponedjeljak je održan historijski referendum na kojem je lokalno stanovništvo glasalo o sporazumu koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro.

Referendum je održan uz maksimalne mjere sigurnosti, a uspostavom Bangsamora će prestati postojanje dosadašnje Autonomne regije “Muslimanski Mindanao”.

Nakon decenija ugnjetavanja pod američkom i filipinskom vlašću, muslimanski narod na jugu Filipina čini posljednji korak ka uspostavi vlastite administracije koja će ostati u sastavu Filipina, ali sa znatno visokim stepenom autonomije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top