Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Moro muslimani održavaju historijski referendum o nezavisnosti od Filipina

Moro muslimani održavaju historijski referendum o nezavisnosti od Filipina

Na jugu Filipina danas se održava historijski referendum na kojem lokalno stanovništvo glasa o sporazumu koji predviđa osnivanje autonomne regije Bangsamoro, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon decenija ugnjetavanja pod američkom i filipinskom vlašću, muslimanski narod na jugu Filipina čini posljednji korak ka uspostavi vlastite administracije koja će ostati u sastavu Filipina, ali sa znatno visokim stepenom autonomije.

Sredinom prošle godine filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je odobrio Organski zakon Bangsamoro koji je prethodno na bazi postignutog mirovnog sporazuma usvojio i filipinski parlament.

Blizu tri miliona registriranih birača danas glasa na referendumu o potvrdi tog zakona koji će ujedno biti i najviši pravni akt buduće autonomne regije Bangsamoro.

Referendum se održava uz maksimalne mjere sigurnosti, a uspostavom Bangsamora će prestati postojanje dosadašnje Autonomne regije Muslimanski Mindanao.

Glasanje je počelo jutros u 7 sati po lokalnom vremenu, a zatvaranje birališta najavljeno je sa 15 sati.

Lider Moro islamskog oslobodilačkog fronta (MILF) Al Hajj Murad Ebrahim glasao je jutros i izrazio nadu da će narod podržati novi zakon i uređenje.

“Organski zakon Bangsamoro je naš instrument mira i razvoja“, poručio je Ebrahim.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top