Recept: Musaka od krompira
Broj osoba: 4
Sastojci:
1 kg krompira
500 gr. mljevenog junećeg mesa
1 glavica crvenog luka
1 svježa paprika
2 jaja
4 dcl kiselog vrhnja
1 vezica peršunovog lista
po želji ulje, maslac….
1 dcl mineralne vode
so, biber, vegeta…
Za pečenje: 2 kašikice ribanog sira /gauda, parmezan../
Priprema:
1. Mljeveno meso dinstati na sjeckanom luku i paprici oko 15 minuta, uz polijevanje toplom vodom. Posoliti i pobiberiti po želji. Nakon toga ostaviti ga na stranu (može se i sasvim ohladiti).
2. Krompir oguliti i izrezati na duguljaste tanke kriškice. Sve posoliti i podijeliti na dva dijela.
3. Vrhnje, jaja, so, biber ,mineralnu vodu, sjeckani peršun i ribani sir izmiješati zajedno u žitku smjesu.
4. Pola narezanog krompira slagati u namašćenu posudu – tepsiju. Priređeno mljeveno meso istresti po krompiru. Na meso istresti par kašikica (3-4) smjese s vrhnjem. Zatim na to poslagati preostali krompir.
5. Ostatak smjese od vrhnja preliti odozgo po musaki.
6. Premazati cijelu musaku i staviti u zagrijanu rernu, na 200 stepeni. Peći oko 1 sat vremena. Veći dio vremena peći pokriveno folijom, a zadnjh 15 minuta bez folije.
7. Servirati sa finom svježom salatom.
coolinarka. com