Zanimljivosti

Zelengora je kraljica među bosanskim planinama

Na samo tri sata vožnje od Sarajeva, nakon  opuštajuće vožnje kanjonom Sutjeske, na prevoju Čemerno dolazite do raskrsnice, odakle vas put pravo vodi u Trebinje, a put desno u srce jedne od najljepših bosanskohercegovačkih planina, Zelengore. Planinski lanac Zelengore predstavlja idealno mjesto, kako za vrhunske alpiniste i planinare željne adrenalina, tako i za obične građane i porodice željne odmora od gradske buke i vreve. Zelengora, zelena, baš kao što joj ime kaže, prostrana, nepregledna, sva u ogrtaču od šuma i zelenih pašnjaka. Pejzaž koji uistinu malo koga ostavlja ravnodušnim. Iz tog zelenila ponosno se uzdižu mnogi vrhovi nadaleko poznati po svojoj ljepoti, poput Bregoča, Stoga, Orlovca i Kleka. Bregoč samo svojom visinom od 2014 m/nv ujedno predstavlja i najviši vrh Zelenore. Pogled s Bregoča je nešto zbog čega zasigurno vrijedi vikend provesti na Zelengori. Kada je vrijeme sunčano, pored Maglića, Volujka i Lelije moguće je vidjeti i najviše vrhove Prenja pa čak i Durmitora. Zelengora u svako doba godine predstavlja poseban doživljaj. Najljepše vrijeme za posjetu Zelengori su proljeće i jesen, jer u proljeće Zelengora pokazuje zašto nosi baš takvo ime, a u jesen, pak, više joj priliči ime Crvenogora, zato što nosi prekrasnu kombinaciju jesenskih boja koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Za one koji su željni veće avanture preporuka je da Zelengoru ipak posjete u zimskom periodu.

Jezera Zelengore

Ono po čemu je Zelengora uvijek bila poznata su njena glacijalna jezera, koja su poput dragulja smještena u podnožju zelengorskih vrhova. Među najpoznatijim su Orlovačko jezero, Crno jezero, Bijelo jezero, Donje Bare, Gornje Bare te Kotlaničko i Štirinsko jezero u čijoj će ljepoti, zbog njihove nepristupačnosti, moći uživati samo oni s najjačim avanturističkim duhom. Preporuka onima koji prvi put dolaze na Zelengoru je svakako da posjete Orlovačko jezero smješteno u podnožju vrhova Orlovac i Stog. Vrh Stog pruža fantastičan pogled na Orlovačko jezero te se svakako nalazi na listi preporuka, jer njegov piramidalni oblik, njegova specifičnost i visina od 1821 m/nv su nešto što ne biste trebali zaobići, posebno u periodu od maja pa do polovine septembra kada zelengorske pašnjake prekrije hiljade ovaca. Pored mnogobrojnih jezera, Zelengora u sebi čuva još jedan dragulj, izvor jedne od ljepših bosanskohercegovačkih rijeka, Neretve, koji je moguće posjetiti ukoliko ste ljubitelj šetnje strmim šumskim stazama.

Savjeti

Ono što svemu daje još veću draž je to što je Zelengora, za razliku od Maglića i Volujka, poznata po svojoj pitomosti i blagosti. Obiluje usponima za laganu šetnju te, kao takva, odlično je mjesto za odmor s porodicom. Ali, nemojte da vas pitomost Zelengore prevari. O da, ona itekako zna biti surova i opasna! Vrijeme se u kratkom vremenskom periodu može promijeniti, a oluja u zoni 2000 m nije nimalo prijatna. Za one koji nisu bili na Zelengori, a imaju to u planu, savjet je da na put ne kreću bez karte i da zbog loše prohodnosti u svakom slučaju pokušaju zaobići put koji vodi preko Kalinovika do Zelengore. Svako ko provede vikend na Zelengori shvatit će zašto Zelengoru većina smatra jednom od najljepših bosanskohercegovačkih planina i zbog toga topli savjet je da odvojite vikend i Zelengoru dodate na listu svojih planova.

Alen Čamdžić

(akos.ba/novovrijeme.ba)

Povezani članci

Back to top button