Islamske teme

Islam i nauka

Imam Al-Iījī  je bio učenjak koji je živio u 14. stoljeću. Autor je remek djela od osam tomova koje nosi naziv “Al-Muvakif” koje se smatra temeljom teologije, posebno među učenjacima kelama. Kelam je nešto slično akaidu i tevhidu, upotrebljava se kada se želi opisati polje teologije.

Ono što je zanimljivo kada je u pitanju ova knjiga, jeste da prvih sedam tomova ne govori o teologiji, već se bavi logikom, spoznajom, metodama nastave i uglavnom fizičkim, zemaljskim i životnim naukama koje su u to vrijeme bile aktuelne; astronomija, nebeska tijela, orbite, sunce, diskusije o pokretima, brzini, zvuku i ostalim stvarima.

Osmi tom se bavim vjerom u Boga, poslanike, gajb, čuda i budući svijet. Prosto je nevjerovatno da su sve te nauke izumrle!

Podijelite ovo sa onima koji šire antimuslimanske predrasude i drugima koji dovode u pitanje odnos islama prema nauci. Posebno je važno i inspirajuće to što su naši vjerski prethodnici bili u stanju pronaći zajedničko u teologiji i drugim oblastima nauke. Oni nisu bili preplašeni naukom, već njome inspirisani.

Autor: Suhaib Webb

Izvor: Oficijelni fejsbuk stranica autora

Za Akos.ba Fahrudin Vojić

Povezani članci

Provjerite također
Close