Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Anksioznost i upravljanje stresom: Angažovanje

Anksioznost i upravljanje stresom: Angažovanje

Prvi dio: Anksioznost i upravljanje stresom: Kur'an – vodič za pozitivnu psihologiju

Drugi dio: Anksioznost i upravljanje stresom: Pozitivne emocije

Angažovanje

Drugi element se odnosi na angažovanje. Konkretnije, govori o konceptu zanesenosti. Zanesenost je nešto što smo svi sigurno iskusili bar jednom ili čak nekoliko puta, a ako imate sreće, doživljavate ga svakodnevno: sjetite se vremena kada ste u potpunosti bili obuzeti djelima čiste i fokusirane motivacije, kada je vrijeme za vas stalo, kada niste bili svjesni vašeg okoliša, gladi, žeđi i ostalih tjelesnih potreba. Ako ste osjetili nešto što je i izdaleka slično ovome ili neki oblik ovoga, tada ste u osnovi iskusili zanesenost.

Postoji nekoliko primjera u Kur’anu koji vjernicima propisuju anagažman. Primijetićete da je svako od navedenih djela samoodrživo, s obzirom na to da se primjenjuje zanesenost, gdje dajemo sve od sebe za druge.

“I molite na dva kraja dana i prije nego što nastupi noć. Zaista, dobra djela uklanjaju nedjela. To je podsjetnik za sve one koji se sjećaju.” (11: 114-Hud: Poslanik Hud)

Pet dnevnih namaza prirodno uspostavljaju angažman u djelima svjesnog povezivanja s Allahom. Potpuno odsustvo davanja pažnje bilo kojoj vrsti vanjske smetnje omogućuje pojedincu da ispuni svoje obaveze. Nadalje, omogućava interne refleksije, kao i udobnost u povezanosti sa Bogom. Ovakva vjerska praksa, kao i mnoge druge,  ne samo da je samoodrživa, već također omogućava samodisciplinu.

“O vi koji vjerujete, na vas je stavljena obaveza posta, kao što je stavljena i onima prije vas, a kako biste postali pravedni” (2: 183- Al-Baqarah: Krava)

Post u mjesecu Ramazana donosi mnoštvo prednosti bilo da su fizičke, mentalne i duhovne (kako se navodi u djelu Ramazan: Obrok za vaš mozak), ali to je izuzetno vrijeme za postizanje zanesenosti. Samodisciplina i angažman koji se odnose na post mogu predstavljati izazov, ali s obzirom da znamo da možemo da to podnesemo, imamo dva ključna elementa postojanja u protoku: izazovan zadatak koji uz pomoć znanja možete postići:

“Bog ne opterećuje nijedno ljudsko biće s više od onog s čime je u stanju nositi se …” (2: 286- Al-Baqarah: Krava)

Nastavljajući sa svakodnevnim životom prilikom posta, ohrabreni smo da stalno testiramo svoje granice i trudimo se da damo sve od sebe. Kao i putem molitvi, ovaj oblik obožavanja prirodno pruža mogućnost da se u bude u stanju zanesenosti. Mi ne samo da rastemo duhovno, već i razumijemo da obim naših kapaciteta otvara mogućnosti za pozitivne promjene i veća dostignuća u svim sferama svakodnevnog života.

 “Naravno, sa svakom teškoćom, dolazi i olakšanje. Tako da kada završite (svoj neposredni zadatak), i dalje se trudite, (naporno radite).” (94:6-7- Al-Inshirah: Ekspanzija)

Nadalje, ovi ajeti iz Kur’ana izuzetno dobro prenose poruku da pored prakticiranja vjere, svi aspekti naših života postaju mogućnosti za to da budete u stanju zanesenosti (‘i dalje se trudite’) – bilo da ste na poslu, da sudjelujete u igri, provodite vrijeme sa porodicom, ili ste uključeni u druge društvene aktivnosti. Tako, na najjednostavniji način, istinski smo motivirani da se trudimo najbolje što možemo i da dostignemo sve što je u našoj moći. U osnovi, ovi stihovi ohrabruju nas da pomjeramo granice svojih mogućnosti i da budemo u stanju zanesenosti.

Nastavlja se.

Nastavlja se.

Pišu: Sumayya Mehmood i Taufik Ali Valiante; doktori medicine, stipendisti Kraljevskog koledža za hirurgiju

Izvor: soundvision.com

Usluge prijevoda teksta: Congress Service Center – Sarajevo Office

Skenderpasina br.1, Sarajevo

Tel. ‎+387 33 267 250

Fax. ‎+387 33 267 251

E-mail: [email protected]

 akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top