Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Posljedice griješenja: Grijesi brišu blagodati

Posljedice griješenja: Grijesi brišu blagodati

Jedna od posljedica grijeha je nestanak blagodati i nastanak nedaća.

Blagodati nestaju uslijed grijeha, kao što i nedaće nastaju uslijed grijeha, ‘Ali b. libi Talib, je rekao: “Nesreća dolazi samo zbog grijeha, a odlazi samo sa pokajanjem”.

Uzvišeni Allah kaže: “Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaraditi, a On mnoge i oprosti” (EŠ-Sura, 30).

“…to je zato šta Allah neće lišiti blagostanja narod kome ga je podario – sve dok se on sam ne promijeni,,” (El-Enfal 53).

Znači, Allah neće lišili blagostanja koje je podario bilo kome sve dok to lice samo sebe ne liši, tako što pokornost Allahu ukloni griješenjem; zahvalnost nezahvalnošću; uzroke zadovoljstva uzrocima srdžbe.,. Kada to ukloni, i njegove blagodati bivaju uklonjene, što je odmjerena kazna. Allah neće nikome nepravdu nanijeti. A kada griješenje ukloni pokornošću, Allah mu kaznu ukloni oprostom i blagostanjem, a slabost jačinom – kao što se kaže u ajetu:

“Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sarh sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječili; osim Njega nema mu zaštitnika” (Er-Ra'd, 11).

U predajama stoji da je Gospodar, rekao: “Tako mi Moje slave i moći, nijedan Moj rob neće iz stanja koje je Meni drago prijeći u stanje koje ne volim, a da ga Ja ne prenesem iz stanja koje voli u stanje koje ne voli. Nijedan Moj rob nećo prijeći iz stanja koje ne volim u stanje koje volim, a da ga Ja ne prenesem iz stanja koje ne voli u ono koje voli.”


Lijepo je rekao pjesnik:

‘Kad si u blagostanju, čuvaj to,

jer grijesi brišu blagodati!

Briži nad njime pokornošću Gospodaru,

jer je On brz ti kažnjavanju,

Kloni se zla što više možeš,

jer je zlo ljudi prljavo i teško,

Putuj svojim srcem među stvorenjima i

gledaj kako su prošli nasilnici.

Vidi, njihova staništa preostala

svjedoci su o njima, a ne optuženi.
Ništa nije štetnije

od nepravde, ona je presudila,
Koliko su basči i dvoraca ostavili

i tvrđava iza svojih leđa!

Ušli su u Vatru, a izgubili raj;

sve im je prošlo kao san.

Odlomak iz knjige Bolset i lijek od ibn Kajjima

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top