U FokusuVijesti iz svijeta

Devetogodišnja palestinska djevojčica: Zar djeca u Gazi nemaju pravo živjeti u miru

Želja devetogodišnje palestinske djevojčice koja živi u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja svoje napade, je da se rat što prije završi i da žive u miru kao druga djeca u svijetu.

U Pojasu Gaze, sa 2,3 miliona stanovnika, koji izraelska vojska bombarduje već skoro sedam mjeseci, ubijena su 34.683 Palestinca, a povrijeđeno 78.018.

Pretpostavlja se da se pod ruševinama zgrada i kuća nalaze još hiljade mrtvih.

Porodice raseljene zbog intenzivnih napada izraelske vojske lišene su najosnovnijih životnih potreba u šatorima gdje trenutno žive.

U jednom od šatora u centralnom dijelu Pojasa Gaze živi i djevojčica Luci sa svojom porodicom.

U izraelskim napadima ubijen je veliki broj članova njene porodice i prijatelja. Kako je kazala, boji se života pod zvucima bombi, ali i gubitka još članova porodice.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) upozorila je da djeca u Pojasu Gaze trpe psihičku štetu, uključujući “razorne nivoe” stresa, kao rezultat izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ova palestinska djevojčica kazala je za Anadolu da želi živjeti u sigurnosti, daleko od zvukova ratnih aviona.

– Zašto ne možemo živjeti u miru i sigurnosti kao druga djeca u svijetu? Zar djeca u Gazi nemaju pravo živjeti u miru i dostojanstvu – upitala je Luci.

Nije mogla ni zamisliti da će jednog dana živjeti u šatoru.

– Izrael je uništio našu kuću punu lijepih uspomena i lutaka. Moji prijatelji i rođaci su stradali. Zbog napada smo ostavili moje igračke i sjećanja i sklonili se negdje drugdje. Želim da se rat završi – poručila je Luci.

Ova djevojčica je tužna jer su morali napustiti dom pun lijepih uspomena i doći u centralni dio Pojasa Gaze u potrazi za sigurnim mjestom za život.

– Jako se plašim rata. Moji prijatelji su stradali u napadima. Kćerka moje tetke je stradala. Moje tetke, baka i ujaci su stradali. Ne želim da umrem. Želim da pobjegnem, na neko mjesto gdje nema slika smrti, uništenja i krvi – ispričala je Luci.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button