Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Praktični savjeti koji će vam pomoći da redovno klanjate noćni namaz

Praktični savjeti koji će vam pomoći da redovno klanjate noćni namaz

Islamski učenjaci spominju nekoliko savjeta koji će vam pomoći u redovnom obavljanju noćnog namaza 1. Izbjegavanje činjenja grijeha danju.

Neki je čovjek rekao Hasanu: “Ne mogu ustati noću da obavim noćni namaz,” a Hasan mu reče: “Tako mi Gospodara Kabe, sputali su te tvoji grijesi.”

2. Učenje zikrova kojima je Allahov Poslanik, s.a.v.s., podučio Aliju bin Ebi Taliba, r.a., i Fatimu, r.a., a to je izgovaranje tespiha (riječi Subhanallah) trideset tri puta, izgovaranje zahvale Allahu, dž.š., (riječi Elhamdulillah) trideset tri puta, i izgovaranje tekbira (Allahu ekber) trideset i četiri puta.”

3. Vjernik treba izbjegavati ostajati budan do kasno u noć, jer je danas praksa ljudi da provode noći u onome s čime nije zadovoljan Allah, dž.š., osim onih kojima se Allah, dž.š., smilovao.
Kako da ustane i obavi noćni namaz onaj ko ostane budan do ponoći, ili još kasnije? Prijašnji pobožnjaci su u ovo doba ustajali obavljati noćni namaz.

4. Ono što će olakšati buđenje noću radi obavljanja noćnog namaza jeste i popodnevni odmor kajlula jer će se tom prilikom čovjek odmoriti i ojačati svoje tijelo. Obavljanje noćnog namaza jedan je od sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji ukoliko se ne prakticira vjernik će biti lišen slasti imana, i neće dosegnuti stepen potpunosti obožavanja Allaha, dž.š.

Autor: dr. Aid el-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top