Moja putovanja

Ovo su najljepši evropski gradovi koje je idealno posjetiti na jesen

Najljepše je vrijeme da iskusite najbolje od Starog kontinenta

Jesen u Evropi je vrijeme i mjesto za odmor. Djeca su se vratila u školu, gužva je nestala, a zima je još daleko.

 

Barselona

Tamo gdje ljetnji mjeseci donose visoke temperature koje se graniče sa nepodnošljivim, jesenja sezona revitalizuje grad. Još uvijek možete da očekujete toplo vrijeme (18-25°C) i sunčane dane ponegdje sa kišom i maglom, ali umjesto gomile turista očekujte kraće redove, kulturna dešavanja i zelene parkove zlatne boje.

London

London je u jesen predivno prazničan. Štaviše, ljetnja gužva jenjava kada se školski raspust završi. Očekujte sajmove umjetnosti, nove izložbe blokbastera, filmske festivale, mnoštvo pozorišnih predstava, klizanje na otvorenom i još mnogo toga.

Rim

Nakon užarenog ljeta, jesen u Rimu donosi niže temperature, manje turista, a ipak nebo koje je još uvek predivno plavo. Postoji mnoštvo jesenjih festivala žetve u gradu i okolini, poznatih kao sagre. Nekoliko njih se održava u gradovima ili selima oko Rima, prikazujući lokalne kulinarske čari i delikatese.

Pariz

Teško da postoji loše vrijeme za posjetu Parizu. Ipak, čini se autentičnijim u septembru, jer se lokalno stanovništvo vraća sa svojih odmora u grad. Jesen je sezona puna uzbuđenja u Parizu, i to ne samo zahvaljujući dolasku Pariske nedjelje mode krajem septembra. Sve prodavnice koje su zatvorene u avgustu ponovo se otvaraju, turističke atrakcije su tiše nego u ljeto, a parkovi su tada posebno lijepi.

Bolonja

Italija je omiljeno turistička destinacija u kojoj se može uživati u hrani, umjetnosti i prirodnim ljepotama, ali Bolonja nije grad koji je turistima u fokusu. U njemu se susreću umjetnost i znanje. Stari dio grada sa arkadama proteže se na čak 40 kilometara i jedan je od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Evropi, a ima i preko 40 muzeja. U ovom gradu mogu se probati najfiniji italijanski specijaliteti, od domaće tjestenine te mesa.

Budimpešta

 

Budimpešta ima za svakoga ponešto, od dramatične istorije i raskošne arhitekture do ljekovitih termalnih voda i noćnog života. Jesen je idealno vreme za razgledanje ovog grada , jer ljeto ovde može biti prilično užareno. Svaki turista će uživati u ovom gradu koji posljednjih godina postaje sve popularniji. I Budim i Pešta nude puno prošlosti, ali i sadašnjosti i zbog toga je dobro prije obilaska grada odrediti putanju kretanja. Popnite se na brda Budimpešte i posmatrajte rijeku, parlament, tople boje drveća u pejzažu i učinite da se osjećate kao da ste sami u jednom od najromantičnijih gradova u Evropi.

Lisabon
 

Glavni grad Portugala odličan je izbor za kratko putovanje, ima vrlo zanimljivu istoriju, a svaki putnik će zaista uživati. Uživajte u ljepotama ovog neverovatnog grada van turističke sezone, odnosno van gužve.  Iskoristite vrijeme da posjetite okolinu Lisabona kao što je zamak Sintra.(izvor:24sedam.rs)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button