Moja putovanja

Izlet umjesto daljinskog upravljača

Austrijanci odavno poštuju kult vikenda, Slovenci također. Kvalitetno proveden vikend je najbolja terapija za svakog radnog čovjeka.
Piše: Željko Regoda, Al Jazeera

Osvanuo je petak, a vi još ne znate gdje i kako ćete provesti vikend? To je nedopustivo. Pogotovo ako je u pitanju slobodan vikend kad ne morate ići na posao i kad možete raditi šta vas je volja. To više nikada nemojte sebi dozvoliti.

To je u najmanju ruku za usmenu opomenu, ako ne i za žuti karton. Nikada nemojte zaboraviti da je kvalitetno proveden vikend najbolja moguća psihoterapija za svakog radnog čovjeka današnjice.

Većina onih koji svoj posao obavljaju savjesno i na pošten način malo šta može da stigne uraditi između ponedeljka i petka, pa se mnoge obaveze odlažu za vikend. Ni to nije pametno, iako je nekada prosto neizbježno, naročito za porodice sa djecom. Ako provedete subotu i nedelju u pranju i peglanju veša, čišćenju kuće i kuhanju, onda ste skroz promašili. To je onda stvarno za žuti. Nemojte to sebi da radite. Snađite se kako znate i umijete, ali kad dođe petak morate imati jasan plan kuda idete u subotu ujutro i kako ćete provesti vrijeme do nedjelje predveče, kad bi trebalo da se vratite kući i pripremite za ponedjeljak.

Da li ćete otići s porodicom na neki izlet, sa prijateljima ili bez njih, na logorovanje ili daj Bože na skijanje, da li ćete uživati u blagodetima seoskog turizma i gledati u neki lijep oblak ili zeleni proplanak dok slušate cvrkut ptica daleko od televizora i gradske histerije ili ćete se na nekom od pomenutih mjesta jednostavno opustiti uz neku dobru knjigu, to je stvar ličnog opredjeljenja i afiniteta. Dobro, i para.

Ali imajte na umu da je čovjek prirodno biće i da mu treba priroda. Neki stručnjaci tvrde da većina današnje gradske djece pati od nedostatka prirode, zbog čega su dekoncentrisani, imaju poremećaj pažnje itd. Vjerovatno su u pravu. U svakom slučaju, suština je u tome da za ta dva dana vikenda prikupite energiju za slijedeću radnu nedjelju.

To vam sigurno neće uspjeti ako ostanete kod kuće kraj šporeta ili televizora. To nikako. Čak ni ako igraju Mančester-Liverpul ili Bajern-Borusija (D). Dobro, Real-Barselona je već druga stvar, to se, ipak, ne propušta… Ali i tada ste na gubitku ako ste proćerdali vikend kod kuće umjesto da ste nekud otišli. Svaki dan je jedinstven i neponovljiv, nemojte da vam prođe a da ga ni po čemu ne upamtite.

Kult vikenda u Evropi

Kad dođe zima, a evo samo što nije, biće dovoljno onih ružnih kišnih dana za ostajanje u kućama i stanovima. Pa čak i tada televizor treba da bude posljednja solucija subotom i nedeljom. Pa šta ako napolju pljušti! Pozovite prijatelje ili idite vi kod njih.

Ili, možda u neki dobar spa-centar. Opuštanje u blagodetima saune, parnog kupatila i mlazovima tople vode u kombinaciji sa nekom masažom može vas toliko revitalizovati da je to prosto nevjerovatno. Probajte, vidjećete da vam nakon takve meditacije ni kišni ponedeljak ne može ništa.

Priča mi jedan prijatelj koji je nedavno bio u Norveškoj kako se iznenadio nekim njihovim navikama i načinom života. Kaže, kuća prelijepa, sređena, unutra neki dobar namještaj i sve to onako s ukusom i kako dolikuje zemlji sa najvećim standardom u Evropi, a televizor neki stari, bezveze, ništa naročito. Potpuno odudara od luksuznog enterijera. Zašto? Pa zato što ga ne gledaju ili to čine jako rijetko.

”Pa kako provode vrijeme, naprimjer, predveče kada se vrate sa svojih poslova? Šta rade pred spavanje”, pitam ja.
”Razgovaraju o tome kako su proveli dan, o tome šta će raditi sutra, zajedno večeraju, šale se, igraju s djecom, a pred spavanje uglavnom nešto čitaju”, objašnjava on.

”A kad dođe vikend nikome ne pada na pamet da ostane kod kuće. Kod njih je uobičajena stvar, i to svi često upražnjavaju, što duži boravak u prirodi. Odu na obližnje brdo, šetaju, razgovaraju, druže se, zabavljaju, ručaju i gledaju da se što manje voze automobilima. Samo koliko moraju. Više preferiraju bicikle. Uveče kod kuće pregledaju fotografije koje su tog dana napravili, jedu ribu…”

Jasno je da ne moraju baš kao mi na Balkanu da jure za parama od jutra do mraka, pa mogu malo više i da se opuste, ali nije samo to u pitanju.

Jednostavno, drukčije provode slobodno vrijeme, uživaju u prirodi, dok mi gnojimo u foteljama i buljimo u tamo nekakve serije, rijalitije, Mančestere ili ne znam ni ja šta, sve usput bacajući pogled na Fejsbuk ili Tviter. Oni čitaju knjige, a mi non-stop mejlove. Čak i subotom i nedjeljom. Bez mobilnog telefona više ni u toalet ne idemo.

Austrijanci odavno poštuju kult vikenda. Slovenci takođe. Kaže mi jedan prijatelj iz Ljubljane da već u petak poslije podneva malo ko govori o poslu i bilo čemu drugom osim o predstojećem vikendu. Gdje će ko da ide, kako će provesti vrijeme i slično.

Trebalo bi i mi da mjenjamo navike. Da izađemo iz kuća i stanova. Da što češće idemo na izlete, po mogućstvu na različita mjesta. Ne zato da imamo šta da ispričamo kad se u ponedeljak vratimo na posao, nego zato da se raspoloženi vratimo i da ovaj naši kratki boravak na planeti Zemlji učinimo što ljepšim, sadržajnijim i zanimljivijim. Da ga ne provedemo i ne spiskamo uludo sjedeći pokraj malih ekrana. Imao bih, svakako, još štošta da kažem o ovoj temi, ali sad će kviz koji ne propuštam…

Preuzeto sa: furaj.ba

Povezani članci

Back to top button