Historija i tradicijaMoja putovanjaZanimljivosti

Umoljani, selo iz legendi

Na 1275 m nadmorske visine smjestilo se selo Umoljani, uz koje se vežu i interesantne legende. Po jednoj legendi veliki zmijoliki zmaj je izašao iz kanjona Rakitnice , koji je udaljen 3 km od sela, i prošao kroz Studeni potok, vijugajući sa namjerom da uništi selo i pojede seljane.


Kada su primijetili opasnost, seljani su se povukli na brdo i počeli moliti Boga da se zmaj okameni. Bog je uslišio njihove molitve.

U Umoljanima se mogu vidjeti i autentične pastirske kolibe, katuni, u kojima se boravi ljeti dok je stoka na ispaši. Ne oko 200 metara od ulaza u selo nalazi se nekropola stećaka. Nadgrobni spomenici, stećci, njih oko 20, ugrađeno je i u temelje jedinstvene džamije u Umoljanima koja ima limenu munaru i koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Vjeruje se da je i čuvena jevrejska knjiga „Sarajevska Hagada“, tokom Drugog svjetskog rata, čuvana upravo u temeljima ove džamije.


U Umoljanima postoji nekoliko objekata, u kojima se može osvježiti i ručati. Teren je odličan za planinarenje, šetnju i brdski biciklizam. Odavde možete krenuti i na planinarske ture prema Lukomiru, kanjonu Rakitnice i  Studenom potoku.(furaj.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button