Enterijer

Mnogi ne znaju čemu služi ona rupica na umivaoniku, a bitno je da postoji iz dva razloga

Sigurno ste se barem jednom u životu zapitali zašto svaki umivaonik ima maleni otvor, odnosno rupicu ispod česme, a stručnjaci su objasnili da postoje dva razloga zbog čega je ova rupica vrlo bitna.

Prvi razlog je taj što ona spriječava curenje vode, odnosno ako začepite umivaonik, višak vode će kroz tu rupicu ulaziti u odvod i na taj način će se spriječiti da voda počne da curi izvan umivaonika, odnosno po podu.

Ako voda iz česme curi jakim mlazom, tada će curenje biti samo odloženo, tako da je važno da se ne opustite previše kada pustite vodu, a odvod je začepljen.

Takođe, taj otvor ima samo svoju funkciju u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen. On pomaže i da voda brže prolazi kroz odvodnu cijev tako što dopušta vazduhu koji se nađe u odvodu da izađe iz njega. Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi oticala vrlo sporo.

Zato ste nekada i primetili da kroz taj otvor izlaze mehurići sapunice kada nešto perete, a pretjerali ste s deterdžentom, to je taj višak vazduha koji treba da izađe.

Ono na šta majstori upozoravaju, a što većina ljudi skoro nikada ne radi, je da je i taj otvor potrebno održavati. U njemu se svakako nagomilava prljavština pa je dobro s vremena na vreme očistiti ga, kako protok vazduha i vode ne bi nailazio na prepreke.(izvor:24sedam.rs)

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button