Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Neprimjereno ignoriranje godišnjice ispravljanja nepravde prema Bošnjacima

Neprimjereno ignoriranje godišnjice ispravljanja nepravde prema Bošnjacima

Dan Bošnjaka obilježava se na godišnjicu donošenja odluke da se autohtonom narodu Bosne (i Hercegovine), Bošnjacima, vrati to iskonsko ime, a što je odlučeno na Prvom bošnjačkom saboru održanom 27. i 28. septembra 1993. godine u Sarajevu. Drugog dana zasijedanja Sabora prekinuta je historijska nepravda nanesena Bošnjacima koje su do tada nazivani m/Muslimanima, a koji su se u jednom periodu morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni.

Ova nepravda, da narod bude tretiran isključivo kao vjerska grupa, odnosno da ga se tjera da promijeni kulturno-historijski i etnički identitet, započeta je s prvim udruživanjem naroda na ovim prostorima u državne zajednice, a onda nastavljeno i vladavinom Josipa Broza Tita. Iako djeluje nestvarno, jedan narod unutar tog perioda, nije mogao koristiti svoje stvarno i historijsko ime.

Također, na Saboru je vraćeno ime za maternji jezik Bošnjaka, ali i drugih govornika jezika Bosne, a to je Bosanski jezik. Bila je to za nijansu blaža diskriminacija od one koju danas provode vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS jer u školama ne dozvoljavaju upotrebu/izučavanje bosanskog jezika.

I ove godine većina od onih koji crpe političku, ekonomsku i društvenu snagu na glasovima, novcima i identitetu Bošnjaka, nisu se udostojili obilježiti godišnjicu odluke da Bošnjaci odbace košulju identiteta koje su im drugi krojili. Sa željenjem se treba konstatovati da ni u javno-medijskom spektru, gledanom u cjelini, nije dat primjeren značaj Danu Bošnjaka, odnosno skupu iz 1993. godine, te njegovim inicijatorima, učesnicima, raspravama i ostalim aspektima koji su ga činili. Ovaj datum ne bi trebao biti percipiran kao značajan samo za etničku grupu, iako i kao takav zaslužuje da bude obilježen, već ga se treba doživljavati kao značajan i poučan u civilizacijskom smislu, kao dan pobjede u ostvarivanja negiranih i oduzetih ljudskih prava.

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” čestita Dan Bošnjaka ovom narodu, svima koji se istinski bore za ljudska prava, te onima koji cijene svaki napredak u tom smislu.

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top