U FokusuVijesti iz zemlje

Neprimjereno ignoriranje godišnjice ispravljanja nepravde prema Bošnjacima

Dan Bošnjaka obilježava se na godišnjicu donošenja odluke da se autohtonom narodu Bosne (i Hercegovine), Bošnjacima, vrati to iskonsko ime, a što je odlučeno na Prvom bošnjačkom saboru održanom 27. i 28. septembra 1993. godine u Sarajevu. Drugog dana zasijedanja Sabora prekinuta je historijska nepravda nanesena Bošnjacima koje su do tada nazivani m/Muslimanima, a koji su se u jednom periodu morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni.

Ova nepravda, da narod bude tretiran isključivo kao vjerska grupa, odnosno da ga se tjera da promijeni kulturno-historijski i etnički identitet, započeta je s prvim udruživanjem naroda na ovim prostorima u državne zajednice, a onda nastavljeno i vladavinom Josipa Broza Tita. Iako djeluje nestvarno, jedan narod unutar tog perioda, nije mogao koristiti svoje stvarno i historijsko ime.

Također, na Saboru je vraćeno ime za maternji jezik Bošnjaka, ali i drugih govornika jezika Bosne, a to je Bosanski jezik. Bila je to za nijansu blaža diskriminacija od one koju danas provode vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS jer u školama ne dozvoljavaju upotrebu/izučavanje bosanskog jezika.

I ove godine većina od onih koji crpe političku, ekonomsku i društvenu snagu na glasovima, novcima i identitetu Bošnjaka, nisu se udostojili obilježiti godišnjicu odluke da Bošnjaci odbace košulju identiteta koje su im drugi krojili. Sa željenjem se treba konstatovati da ni u javno-medijskom spektru, gledanom u cjelini, nije dat primjeren značaj Danu Bošnjaka, odnosno skupu iz 1993. godine, te njegovim inicijatorima, učesnicima, raspravama i ostalim aspektima koji su ga činili. Ovaj datum ne bi trebao biti percipiran kao značajan samo za etničku grupu, iako i kao takav zaslužuje da bude obilježen, već ga se treba doživljavati kao značajan i poučan u civilizacijskom smislu, kao dan pobjede u ostvarivanja negiranih i oduzetih ljudskih prava.

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” čestita Dan Bošnjaka ovom narodu, svima koji se istinski bore za ljudska prava, te onima koji cijene svaki napredak u tom smislu.

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button