Vijesti iz zemlje

Serdarević ponudio pravnu pomoć svima koje MUP RS-a kažnjava zbog zastave sa ljiljanima

Magistar prava Merim Serdarević ponudio je pravnu pomoć svima koje MUP RS-a kažnjava zbog zastava sa ljiljanima, a u povodu obilježavanja 28. septembra, Dana Bošnjaka.

– Posljednjih godina suočavamo se sa sistemskim zatiranjem bosanskog i bošnjačkog identiteta, posebno u bosanskohercegovačkom entitetu RS i dijelovima entiteta FBiH gdje su Bošnjaci manjina. Tako je sve učestalije zabranjivanje i negiranje državne zastave Republike Bosne i Hercegovine koja je bila zvanična zastava naše države u periodu od 1992. do 1996. godine – naveo je Serdarević.

Dodao je da nerijetko svjedočimo kažnjavanju i progonu građana koji ponosno ističu zastavu sa zlatnim ljiljanima na svojim domovima, na veseljima, automobilima, znamenitostima naše države i slično, pod izgovorom da je to ratna zastava.

– Ta tvrdnja je aposlutna neistina i pokušaj je da se kroz njeno osporavanje negira i hiljadugodišnji kontinuitet države. Ta zastava predstavlja jedan u nizu državnih simbola koje je naša država imala kroz svoju historiju dužu od milenija, a ova nam je posebno draga i posebno je volimo jer smo se pod njom prvi put u historiji borili za sebe, a ne za druge. Zastava sa zlatnim ljiljanima predstavlja nacionalni ponos i identifikaciju svih građana Bosne i Hercegovine koji je osjećaju kao svoju državu – kazao je.

Pozvao je sve patriote, koji budu eventualno izloženi progonu i kažnjavanju radi isticanja ove zastave, da mu se obrate, kako bi im njegov pravni tim pružio svu neophodnu podršku.

– Zakonom o zastavi i grbu Bosne i Hercegovine iz 1998. godine ranija državna obilježja nisu zabranjena, niti je bilo razloga za to. To što policija entiteta RS sankcioniše građane koji ističu zastavu sa zlatnim ljiljanima, kroz izdavanje prekršajnih naloga, predstavlja samovolju, jer u isto vrijeme ta ista policija dozvoljava korištenje zastava drugih država i paradržava na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ne postoji sud koji može stati na stranu ponašanja MUP-a RS-a, posebno iz razloga što ti policajci ne mogu opravdati i dokazati činjenično postojanje elemenata kršenja javnog reda i mira – ističe Serdarević.

Naglašava da ne mogu zastave sa mrtvačkim glavama nikoga ne uznemiravati i biti dozvoljene, a istovremeno Tvrtkova biti zabranjena.

– Zakonskog osnova za zabranu zastave sa zlatnim ljiljanima nema, niti može biti. Posrijedi je sistemski i dobro osmišljeni pokušaj zastrašivanja i oduzimanja ljudskih prava. Bitno je oduprijeti mu se, prije svega shvatanjem postojanja tog nauma, a onda i pravnim postupcima a za koje stojimo na raspolaganju. Neće nam zabraniti niti inkriminisati našu zastavu, isticat ćemo je po cijeloj BiH – naveo je Serdarević i dodao:

– Nema potrebe za strah, već naprotiv, budite ponosni i dostojanstveno mašite našim zlatnim ljiljanima i 28. septembra kada je Dan Bošnjaka jer je to i nacionalna zastava Bošnjaka.

faktor.ba

Povezani članci

Back to top button