U Fokusu

Pet načina na koji muslimani mogu da se bore protiv nasilja u porodici i društvu

U SAD-u, žena je žrtva nasilja u porodici svakih 15 sekundi, a od 4 miliona žrtava porodičnog nasilja, 97% su žene. Međuvršnjačko nasilje je drugi najčešći uzrok smrti za starosnu dob između 10 i 24 godina.

Ovo su samo neki pokazatelji onoga što nasilje radi u našim domovima i društvima. Također, ovo je pokazatelj šta se u naše domove svakodnevno odašiljava kroz video igre, TV emisije itd.

U nastavku vam donosimo pet načina na koji muslimani mogu pomoći da se nasilje u društvu smanji.

1. Neka vaš dom bude mjesto bez nasilja

Tuča između braće i sestara, galama između supružnika, šibanje djece, sve su to stvari koje se ne trebaju tolerisati, i koje ne smiju biti dio domova muslimanskih porodica.

Neka vam dom mjesto bez nasilja kroz različite aktivnosti koje ćete provoditi, poput:
– Organizovanja čestih sastanaka i druženja koja će se doticati nasilja. Naglasite da nasilje nema šta tražiti u muslimanskoj kući i da to nije porodica kojom bi Allah bio zadovoljan. Poslanik, alejhisselam, nikad nije udario dijete ni ženu, te na tim sastancima možete spomenuti i razne ajete i hadise koji govore o ovakvim temama;
– Kažnjavanje za nasilno ponašanje, poput zabrane izlazaka vani sa prijateljima, zabrana korištenja omiljene igračke i sl., ili nagrada ili pohvala pred drugim ukućanima kao nagrada za lijepo ponašanje;
– Obećajte veliku nagradu za cijelu porodicu ukoliko ostvarite cilj. Ovo može biti odlazak na neko putovanje, kupovina novog auta ili nešto treće što ne biste mogli uraditi ako negativna energija vlada u porodici;
– Identificirajte stresne situacije i smišljenim gestom pretvarajte negativnu situaciju u pozitivnu.

2. Nasilni sadržaj ima alternativu!

Američka psihijatrijska asocijacija je istakla da mediji kroz filmove, video igrice i emisije izazivaju nasilno ponašanje djece. Iako je i za neke roditelje teško da ne gledaju nasilni sadržaj na televiziji, najmanje što mogu učiniti je da to izbjegavaju. Na početku izbjegavajte da gledate ovaj sadržaj pred djecom, a u isto vrijeme pokušajte naći pozitivnu alternativu koja na njih neće djelovati negativno.
Također, za svaku drugu nasilnu aktivnost pokušajte naći alternativu. Umjesto video igrica, pokušajte da više igrate igre bez kompjutera. Na primjer, možete slagati puzzle, igrati karte i sl.

3. Razgovarajte sa imamom i lokalnim liderima

Podstičite imame da govore o nasilju na hutbama i predavanjima, i to ne samo o neetičnosti nasilja u porodici, nego i o načinima na koje se Poslanik, alejhisselam, ponašao prema svojoj porodici. Poseban utisak mogu ostaviti primjeri kada je Poslanik, alejhisselam, prelazio preko grešaka svojih žena i savjetovao ih na najljepši način.
O ovoj temi se oglasio i Kur’an, kada u suri El-Hudžurat naglašava pogrdnost nazivanja ružnim imenima, sarkazam i ogovaranje. Iako ovo nisu oblici fizičkog nasilja, oni definitivno vode njima, te je ovo prvi stepen nasilja.

4. Uključite omladinu u džamiju, islamski centar ili sportski klub

Dobro organizovana omladina koja se često sastaje u zdravoj zabavi je ključ u borbi protiv nasilja. Većina tinejdžera je u potrazi za pripadnošću, a kada ne nađu ono što traže u porodici, traže je van nje. Ponekad to nažalost znači da se priključe nasilnim bandama i prijateljima nasilnicima. U drugim slučajevima to znači povlačenje u samoću i igranje nasilnih video igara satima.
Ako omladina u vašem džematu nije aktivna, napravite im sportski klub. Ovaj klub bi se mogao sastajati dva puta mjesečno, a poslije sportskih aktivnosti možete organizovati predavanje i namaz. Ovo je isprobana metoda u mnogim muslimanskim zajednicama, i odličan je način povezivanja omladine u osjećaju bratstva i sestrinstva.

5. Čuvajte se online nasilja

Ovo je nova pojava koja se pojavila među omladinom koja koristi tehnologiju današnjeg vremena. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, od 9 do 35% današnje omladine u SAD-u tvrde da su bili izloženi internet/cyber nasilju. 

Ovaj tip nasilja uključuje prijetnje i vrijeđanje preko SMS poruka, e-maila, Facebook-a i drugog. Ovo je važan aspekt našeg društva o kojem se ne smije šutiti, posebno kada govorimo o omladini koja je sve više ovisna o društvenim mrežama.

Autor: Samana Siddiqui
Za Akos.ba prevela i obradila: Amina Mujela

Povezani članci

Back to top button