Dijaspora

U Beču obilježen Dan Bošnjaka

U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz ugledne govornike koji su se za ovaj povod obratili pristunima, upriličena je i umjetnička tačka od strane članova internacionalnog benda Sevkas Derman, koji se bave promocijom sevdalinke.

Jedan od govornika bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, dr. Kemal Kozarić, koji je naglasio značaj ovog historijskog događaja za Bošnjake. Kozarić se zahvalio domaćinu Muameru Džankoviću na pozivu i prilici da govori na tradicionalnom svečanom prijemu, koji ima za cilj jačati nacionalu svijest kod Bošnjaka. Kako kaže, izuzetno je važno njegovati svoju historiju i biti svjestan u kakvim su okolnostima Bošnjaci vratili svoje nacionalno ime, koje treba čuvati i ne nasjedati na određene interpretacije koje nemaju uporišta.

Gostima se obratio i historičar mr. Admir Lisica, koji je prezentirao hronološki slijed političkog razvoja Bošnjaka. Prema njegovim riječima, Bošnjaci trebaju da čitaju o sebi, jer na osnovu historijskih činjenica imaju priliku da spoznaju da Bošnjaci ne postoje od 1993. godine, već stotinama godina unazad. Tokom svog izlaganja osvrnuo se i na značaj bošnjačke političke emigracija u Beču, koja je u razdoblju od sredine predesetih godina do kraja osamdesetih dala značajan doprinos u reafirmaciji nacionalnog imena Bošnjak.

Predsjednik BNF Austrija, Muamer Džanković, istako je da BNF Austtrija već nekoliko godina obilježava Dan Bošnjaka, kao jedan od najvažnijih praznika za Bošnjake. Džanković je iskazao zahvalnost gostima koji su uveličali ovaj događaj, koji ima za cilj njegovanje kulture sjećanja, te razvijanje svijesti o nacionalnom identitetu kod mladih Bošnjakinja i Bošnjaka u dijaspori.

Svečanom prijemu prisustvovali su ugledni članovi bošnjačke dijaspore iz Beča i okoline, te drugi gosti.

 

Povezani članci