Islamske temeU Fokusu

Važnost sticanja halal imetka!

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: “Svijetu će doći vrijeme kada se čovjek neće brinuti odakle je uzeo imovinu: da li iz dozvoljenog ili nedozvoljenog.” (Buharija, 2059)

Situacija koja se spominje u hadisu nastat će onda kada kod ljudi oslabi iman (vjerovanje) a budu pretjerano pohlepni za materijalnim dobrima. Kao što je poznato iz šerijata, svakom muslimanu je dužnost sticati imetak samo na pošten, častan i dozvoljen način. Ali, valja biti svijestan da se u i oko imetka pletu mnoga iskušenja i mnoge smutnje koje se manifestuju na više načina. Koliko je imetak kao imetak rizičan, govori to da i dozvoljen imetak može čovjeka odvratiti od pokornosti, sjećanja i zahvale Allahu, dž.š: “Vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha! A oni koji to učine, bit će izgubljeni!” (El-Munafikun,9)

Čovjek često dolazi u iskušenje da ne dadne zekat, sadaku, novac za neko dobro djelo ili kao pomoć za liječenje oboljelih, dok istovremeno velike sume novca potroši u zabavi, igri ili još gore, na nedozvoljen način. Smutnje u vezi s novcem ili imetkom ne prestaju, bilo da čovjek dođe u iskušenje da uzme ili uradi ono što je nezakonito, ili da se uplete u mito i korupciju, da radnicima ne isplati zarađene plate, da utaji porez, da prigovori onome kome je pomogao, ili što je najgore, da novac ili svoj imetak potroši u ono što ljude odvraća od Allahovog puta.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button