Dijaspora

Čestitke iz regiona povodom Dana Bošnjaka

Povodom obilježavanja Dana Bošnjaka i 29. godišnjice usvajanja Deklaracije o vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak i naziva maternjeg bosanskog jezika na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, upućene su brojne poruke i čestitke.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS-a povodom Dana Bošnjaka poručio je da Bošnjaci “moraju biti svjesni da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i da svoje poglede trebaju usmjeriti prema svojoj matici”.

– Mi, Bošnjaci, smo jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju. Naša historija obilježena je zabranom upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, negiranjem našeg jezika, protjerivanjima, teškim zločinima i na koncu genocidom, uprkos svemu navedenom danas na bilo kojem mjestu u svijetu možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci – istakao je Salkić.

Podsjetio je da je 28. septembra 1993. godine na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora donesena historijska odluka kada je usvojena Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima i naziva maternjeg jezika – bosanski jezik.

– Nacionalističke politike i ideje u našem okruženju nisu pobijeđene i nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, koje žele realizirati danas u miru. Dodatni je to poziv i obaveza svima nama da istrajemo i da sačuvamo naše ime, naš jezik i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – poručio je Salkić.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić poručila je da je vrijeme kada se Bošnjački sabor događao, bilo najteže vrijeme za sve Bošnjake, bez obzira u kojem dijelu svijeta su tada živjeli.

– Iako su Bošnjaci tada bili u teškoj poziciji, nisu odustajali od osvajanja svojih prava, vratili su svoje ime, potvrdili svoj identitet i još jednom dokazali da znaju ko su, kome pripadaju i ko njima pripada. Danas, kao i tog 28. septembra 1993. godine, važno je da pokažemo bošnjačko jedinstvo i odlučnost da želimo sigurnu budućnost za generacije koje dolaze i koje će se ovog datuma sjećati s ponosom – poručila je Curić.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori (BVCG) saopštilo je da Međunarodni dan Bošnjaka označava historijsku prekretnicu i vizionarski trenutak kada su se u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine Bošnjaci izborili za slobodu svog identiteta, za neotuđivo pravo na reafirmaciju svog historijski stvarnog imena, ali i za suštinsko pravo na svoju budućnost, da budu ono što jesu sa imenom priznatim i uvaženim među narodima Ujedinjenih nacija.

Čestitku povodom Dana Bošnjaka uputio je i predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović.

– Ovaj dan jedan je od najznačajnijih u novijoj historiji Bošnjaka i predstavlja odluku o nepristajanju Bošnjaka na nacionalni nestanak i poniženje. Ovim činom ispravljen je samo mali dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena zabranom nacionalnog imena i nametanjem drugih, sa ciljem odvajanja bošnjačkog nacionalnog bića od svoje viševjekovne kulture i istorije. Reafirmacija nacionalnog imena otvorila je put reafirmaciji nacionalne istorije i reafirmaciji i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturno – istorijske baštine – poručio je Ibrahimović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić čestitao je Dan Bošnjaka i poručio da su pred tim narodom teška iskušenja i izazovi.

– Braćo i sestre, pred nama su teška iskušenja i veliki izazovi za očuvanje i razvijanje našeg vjerskog, moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta. Današnji dan je još jedan dokaz da postojimo, da znamo ko smo i da imamo odabrani cilj i iskreni nijet da istrajemo u tome – navodi se u Zukorlićevoj poruci.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka navela je da su se 28. septembra 1993. godine u okupiranom Sarajevu sastali najugledniji i najznačajniji bošnjački autoriteti iz BiH i svijeta, jedinstveni u odluci da vrate svoje historijsko nacionalno ime Bošnjak i obznanili sve ostale elemente Bošnjačkog nacionalnog identiteta.

– Bošnjaci su evropski narod koji je preživio genocid u periodu 1992.-1995. godine, svojim životima odbranio svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije. Bošnjaci su danas nezaobilazan politički faktor na Balkanu – saopštili su iz SDA Sandžaka.

Iz SDA Makedonije su podsjetli na historiju važnost ovog datuma.

-Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan Bošnjaka, s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, a u sjećanje na 28. septembar 1993. godine kada je u Sarajevu održan Bošnjački sabor i donesena odluka o vraćanju povijesnog imena Bošnjak i vraćanju povijesnog imenovanja jezika – bosanski.
Na današnji dan se sjećamo i hrabrosti sudionika ovog historijskog skupa koji su u ratnim uslovima brinuli o nacionalnoj i kulturnoj posebnosti Bošnjaka i njihovoj budućnosti.
Svim Bošnjacima u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sandžaku, u domovinskim zemljama i u dijaspori od srca čestitamo Dan Bošnjaka. Da smo uvjek prkosni svim destruktivnim snagama i politikama. Da smo uvjek ponosni na naše ime Bošnjak, na ime našeg bosanskog jezika, na našu maticu Bosnu i Hercegovinu – piše na Facebook stranici SDA Makedonije.

Povodom Dana Bošnjaka i obilježavanja 29. godišnjice usvajanja Deklaracije o vraćanju istorijskog nacionalnog imena Bošnjak i naziva bosanskog jezika na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora održanog 27. i 28. septembra 1993. sinoć su u Beču, Skoplju i Zagrebu održani svečani programi.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button