Islamske teme

Imam Kabe Abdullah Awad Al Juhany predvodio jaciju namaz sa džematlijama Prištine

Imam Kabe Abdullah Awad Al Juhany, koji boravi u posjeti Kosovu, predvodio je jaciju namaz u džamiji "Shuajb Arnauti" u naselju Mati 1, u Prištini, gdje je prisustvovalo oko 1.000 vjernika.

Na poziv predsjednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Ternave, imam Al Juhany boravi na Kosovu u trodnevnoj posjeti.

U obraćanju nakon klanjanja namaza, Al Juhany je rekao da muslimanski vjernici treba da se drže Božje knjige, Kur’ana i prakse posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.

– Allah dž.š. nam je rekao u svojoj plemenitoj knjizi, zaista ovaj Kur’an upućuje na jedini i pravi put i ovaj Kur’an je onaj koji daje znakove vjernicima koji čine dobra djela i za njih postoji najava da će imati veliku nagradu – naglasio je Al Juhany.

On je rekao da je svrha objave plemenitog Kur’ana poslaniku  Muhammedu, a.s., da se prvo shvati, a zatim da se razmišlja o njegovim dubokim značenjima.

Kosovski muftija Naim Ternava rekao je da je bilo potrebno više od 600 godina da imam harema Kabe dođe na Kosovo. Ternava je rekao da na Kosovu boravi imam koji je od 21. godine bio imam u Poslanikovoj džamiji u Medini.

– Trebalo je da prođe više od 600 godina da imam harema kroči na našu zemlju, na naše voljeno Kosovo, noga jednog imama harema Kabe u Meki. Međutim, istovremeno je bio imam u Poslanikovoj džamiji u Medini, u džamiji Kibletein i u džamiji Kuba – naglasio je Ternava.

Imam Al Juhany će u četvrtak posjetiti grad Prizren gde će predvoditi jaciju namaz u „Sinan Pašinoj” džamiji, dok će u petak ponovo boraviti u Prištini gdje će održati hutbu u “Sultan Mehmet Fatih” džamiji, poznatoj kao Velika džamija.

Abdullah Awad Al Juhany je rođen u Medini, Saudijska Arabija, 1976. godine, a svojim posebnim glasom popularnost je stekao sa 16 godina kada je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju u učenju Kur’ana koje je održano u Meki.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button