DijasporaVijesti iz zemlje

Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka

Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, 28. 9. 1993. godine, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan historijski događaj, koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda.

Prije 29 godina, u uslovima agresije na BiH i borbe za goli opstanak, Bošnjaci su potvrdili svoj identitet, kao i svoju opredijeljenost da grade Bosnu i Hercegovinu, kao multietničku i cjelovitu državu koja pripada svim njenim zajednicama i ljudima.

Danas je bošnjački narod u znatno boljem položaju, predstavljajući neizostavan faktor odlučivanja u BiH ali i cijelom regionu. Svejedno, Bošnjaci se još uvijek suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih su najveći pritisci i diskriminacija kojima su izloženi zbog svog identiteta, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama.

Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta.

Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati.

Bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori čestitam 28. septembar – Dan Bošnjaka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button