Književni kutak

Biblioteka Behram-beg: Predstavljena knjiga ”Putem svjetlosti iz pera mladosti”

U Čitaonici Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli 28. 09. 2022. godine upriličena je promocija knjige ”Putem svjetlosti iz pera mladosti”, koju je uredio Safet Sulejmanović. Ovo je knjiga u kojoj su zastupljeni mladi autori iz Bosne i Hercegovine koji su pisali na razne teme: ljubav, patriortizam, mladost, budućnost itd.

 Prisutnima se kratkom besjedom na početku obratio Admir Muratović, direktor Biblioteke ”Behram-beg”, istakavši zadovoljstvo što je Biblioteka organizator ove promocije. Pored direktora Muratovića, prvi koji se od promotora obratio bio je urednik ove knjige Safet Sulejmanović. U svojoj besjedi Sulejmanović je istakao važnost ove knjige i govorio o razlozima njezina nastanka. Naglasio je da su i dalje u toku slični projekti te je pozvao mlade da u njima učestvuju – svojim stihovima, crtežima ili da se na drugi način afirmišu u javnom prostoru. Fokus je stavio na dobrotu kao trajnu kategoriju, koja je danas itekako svima nama potrebna. Promotorica Meliha Herić iscrpno je govorila o knjizi obrativši pažnju na svakog zastupljenog autora, te je čitala i neke stihove koji su, kako kaže, itekako važni za razumijevanje mladih i njihovog odnosa prema vremenu i društvu u kojem žive. Posebno je istakla da se u mnogim ovim stihovima ”pronašla”, što dodatno markira kvalitet ove knjige, budući da je promotorica Herić profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Ovu promociju moderirala je Edina Višća Goralija, a stihove je govorila pjesnikinja Lejla Klis. Također, stihove je govorila i jedna od zastupljenih autorica Mensura Durgutović, što je promociju ove knjige učinilo kvalitetnijom.

Zahvaljujemo se prisutnima na dolasku a posebno učenicima Behram-begove medrese, koji su svojim dolaskom podržali one učenike/ce Medrese, koji su zastupljeni u ovoj knjizi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button