Vijesti iz zemlje

Muftija Adilović: Tražimo ista prava za sve ljude u svijetu, pa tako i za Palestince

- Muftija travnički Ahmed efendija Adilović, osudivši izraelske napade u Gazi, podsjetio je da patnja i bol koje trpi palestinski narod traju već decenijama

Muftija travnički Ahmed efendija Adilović, osudivši izraelske napade u Gazi u kojima je do sada poginulo najmanje 200 osoba, uključujući 59 djece i 35 žena, podsjetio je da okupacija Palestine traje već 73 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“To je zaista situacija bez sličnog primjera u cijelome svijetu. Znamo da se toliko vremena, 73 godine, ugrožavaju prava Palestinaca, da se protjeruju, proganjaju, da im se ne da da normalno rade i žive u svojim domovima. Znamo da su u posljednje vrijeme tokom ramazana intenzivirani napadi na Al-Aksu, na vjernike koji su klanjali namaze mirno i znamo da je to na kraju eskaliralo napadima na Gazu”, kazao je efendija Adilović u razgovoru za AA.

Istakao je da patnja i bol koje trpi palestinski narod traju već decenijama.

“Zato pozivamo sve faktore u svijetu da doprinesu da se to stanje tamo jednom definitivno riješi, jer Palestinci su protjerani sa svojih ognjišta i sa svog teritorija i opet nemaju prava koja trebaju da imaju, a znamo historijski da su se muslimani uvijek lijepo ophodili prema Jevrejima. Znamo da kada su Jevreji protjerani iz Španije, da su našli nove domove i utočište na prostorima Osmanskog carstva, a između ostalog, došli su i u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je muftija travnički.

– Nedovoljna podrška i osuda međunarodnog faktora –

Naglasio je također da posebno začuđuje i nedovoljna podrška i osuda međunarodnog faktora.

“Ono što trenutno vidimo je neprimjerena upotreba sile od strane izraelskog režima prema Palestincima, a često su žrtve i djeca i žene, što je protivno svim vojnim pravilima. Ono što također začuđuje jeste što izostaju snažnije osude od strane međunarodnog faktora. Ali, evo, mi se nadamo u današnje doba, kada se svi događaji prate medijski i prezentuju u javnosti, da ovo neće dugo potrajati i da će se stanje što prije smiriti. Tražimo ista prava za sve ljude u svijetu, pa tako i za Palestince. Ne tražimo ni više ni manje nego što Jevreji imaju, da imaju i Palestinci”, kazao je Adilović.

Kako je rekao, posebno ipak boli činjenica da se među žrtvama izraelskih napada nalazi veliki broj djece.

“Mi smo nedavno imali agresiju na Bosnu i Hercegovinu i znamo kakvo je to stanje. Mnogi naši roditelji i danas znaju šta znači izgubiti dijete koje nije ni krivo ni dužno, a nažalost to se ovih dana tamo dešava, i to će svaki normalan čovjek osuditi. Mi takve stvari osuđujemo i pozivamo na poštivanje ljudskih prava i međunarodnih konvencija. Pozivamo na poštivanje prava svih i prava Palestinaca koja su ugrožena te da treba jedan dodatni pritisak na izraelski režim da priznaju prava Palestinaca i da im se omogući da normalno žive u svojim domovima”, istakao je.

– Probleme rješavati mirnim putem –

Muftija travnički na kraju je poslao poruku mira, napominjući da se problemi trebaju rješavati mirnim putem i pregovorima.

“Mi kao bosanski muslimani, koji smo ne tako davno imali iskustvo rata i agresije, pozivamo na mir, prekid ratnih dejstava i na rješavanje problema mirnim putem i pregovorima”, poručio je efendija Adilović.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je broj Palestinaca koji su poginuli u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 200, među njima 59 djece i 35 žena, a broj ranjenih porastao je na 1.307. Među ranjenima nalazi se 46 osoba u kritičnom stanju, a od ukupnog broja ranjenih u napadima je i 398 djece.

S druge strane, palestinske grupe otpora u Gazi nastavljaju ispaljivati ​​rakete kao odgovor na izraelske napade. Od ispaljenih raketa, u Izraelu je stradalo 10 osoba.

Akos.ba

Povezani članci