Vijesti iz svijeta

100 dana izraelskih napada u Gazi: Palestinci traže “međunarodnu pravdu”

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima gotovo 24.000 Palestinaca ubijeno u 100 dana izraelskih napada na Pojas Gaze

Palestinci traže od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da zaustavi brutalni napad Tel Aviva i kazni Izrael za genocid, a izraelski krvavi rat u Pojasu Gaze dostigao je 100 dana, ubivši gotovo 24.000 ljudi, javlja Anadolu.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na palestinsku enklavu, opustošivši veći dio uske obalne enklave u znak odmazde za prekogranični napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN) zbog smrtonosnih napada 85 posto stanovništva Gaze interno je raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

Dok je međunarodna zajednica mirno posmatrala izraelske napade, Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

Izrael je odbacio optužbe, tvrdeći da je njegova ofanziva na Pojas Gaze bila u “samoodbrani”.

Ako sud izda nalog za zaustavljanje izraelske ofanzive, a Tel Aviv se ne povinuje, mogao bi se suočiti sa sankcijama UN-a.

– Masovno uništenje –

Prema podacima vladine Kancelarije za medije u Gazi u izraelskoj ofanzivi oštećeno je 69.300 stambenih jedinica i 290.000 drugih objekta.

Brojke koje je objavila Kancelarija za medije pokazuju da je pogođeno 121 vozilo hitne pomoći, a 30 bolnica, 150 zdravstvenih ustanova i 53 zdravstvena centra van upotrebe je zbog izraelskih napada.

Navodi se da je 95 škola uništeno, 295 oštećeno, 145 džamija srušeno dok su 243 djelimično oštećene izraelskim napadima.

Izraelskog bombardovanja nisu pošteđene ni crkve. Kancelarija je objavila da su tri crkve u Gazi jako oštećene, a 200 arheoloških lokaliteta je uništeno.

Izraelski napadi prisilili su desetine hiljada Palestinaca da napuste svoje domove.

“Oko milion ljudi stiglo je u grad Rafah u južnoj Gazi od izbijanja izraelskog rata. Opštinske vlasti više nisu u mogućnosti da kontrolišu sve osnovne usluge u gradu, posebno sakupljanje otpada usred velikog broja izbjeglica”, rekao je načelnik opštine Ahmed al-Soufi.

– Nestašice –

Slične situacije zabilježene su u gradovima u centralnom i sjevernom Pojasu Gaze usljed velike nestašice goriva, što je izazvalo izbijanje bolesti među stanovnicima i raseljenim osobama, posebno djecom.

Zbog nedostatka čiste vode čini za raseljene i stanovnike nemoguće je da održavaju higijenu neophodnu za prevenciju bolesti, a brojna su upozorenja o gladi na palestinskoj teritoriji.

UNICEF je prošle sedmice upozorio da je više od 1,1 milion djece ugroženo zaoštravanjem sukoba, pothranjenosti i bolestima u Pojasu Gaze.

Zdravstveni sektor Gaze ima probleme zbog nestašice lijekova i medicinskih potrepština tokom izraelske blokade enklave.

Izrael je od 7. oktobra zatvorio sve prelaze sa Gazom, dok je prelaz Rafah između palestinske teritorije i Egipta djelimično otvoren za ulazak ograničenih količina pomoći.

Prema Bijeloj kući do 200 kamiona je moglo ući u Gazu svakog dana što je djelić od oko 500 pošiljki koje su dnevno ulazile prije početka rata kada su potrebe bile daleko manje akutne.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button