Kulinarstvo

Kako da najbolje iskoristite začine-kada koristiti svježe biljke, a kada sušene

Ako pravite supu ili dinstate meso, dodajte sušene začine prije nego što uspete tečnost i pustite da se sve arome sjedine. Ako ste od onih koji imaju u svojoj kuhinji veliku količinu suhih začina, otvorite teglu i pomirišite. Ako ne osjetite miris začina, vrijeme ja da nabavite novi.

Koji su začini bolji sušeni, a koji svježi?

Neki začini su bolji kada su osušeni. Drvenaste biljke kao što su origano, timjan i ruzmarin kada se osuše zadržavaju svoju aromu, dok bosiljak, vlasac i drugo mekano bilje gube mnogo više na kvaliteti arome ako se osuše, pa ih je bolje koristiti svježe nego suhe kakvi će vam dati osrednji okus.

Kada koristiti svježe začine

Svježe začine treba koristiti pri kraju kuhanja jela, kao što je dodavanje timjana u supu neposredno pred kraj kuhanja ili grančice bosiljka na pizzu. Ovako je aroma i boja začina još uvijek svježa prilikom serviranja. Svježi začini se koriste u sosovima, dressingu za salate i drugim brzim jelima u kojima sušeni začini nemaju dovoljno vremena da ispuste svoju aromu u jelo prilikom pripremanja.

Zamjena svježih i suhih začina

Ako pravite jelo u kojem se traži svježi začin, a vi imate suhi ili obratno, nije problem. Sušeni začini imaju koncentriranu aromu koja može težiti oporosti, pa ih koristite u manjoj količini u odnosu na količinu koju biste koristili da imate svjež začin. Svježi začini imaju delikatniju, nježniju aromu, pa ih možete koristiti u većim količinama.

Opće pravilo je jedan i po prstohvat svježeg začina umjesto jedan prstohvat suhog začina. Upamtite, uvijek možete dodati još, ali ne možete oduzeti iz jela. Zato budite pažljivi. Najčešće koristimo kombinaciju suhih i svježih začina. Vođeni ovim pravilima, suhe dodajemo tokom pripremanja jela, a svježe na kraju.

namirnice.ba

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button