Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Kakav je status Bošnjaka Makedonije: Bošnjacima prijeti asimilacija, potrebna konsolidacija

Kakav je status Bošnjaka Makedonije: Bošnjacima prijeti asimilacija, potrebna konsolidacija

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Bošnjaka u Republici Makedoniji ima 17,018 ili 0,84 posto od ukupnog broja stanovnika u Makedoniji

   Bošnjačka kulturna zajednica  Makedonije je povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka organizirala tribinu “Status Bošnjaka u Republici Makedoniji” na kojoj su govorili bivši novinar i zastupnik u Skupštini Republike Makedonije Safet Biševac,  politički komentator i aktivista Dželal Hodžić, nastavnica Izeta Babačić, kao i politički analitičar Ramadan Ramadani, javlja Anadolu Agency.

Izeta Babačić, nastavnica predmeta “Jezik i kultura Bošnjaka” u svom izlaganju je istakla da je jezik jedan od osnovih elemenata jednog etnikuma, zbog čega se treba okrenuti pažnja na očuvanje i afirmaciju bosanskog jezika koji je maternji jezik Bošnjacima.

Ona je kazala da se pitanje uvođenja bosanskog jezika u redovnu nastavu u osnovnom obrazovanju treba pokrenuti na visokom političkom nivou, kako bi se ovo pitanje riješilo.

“Tri osnovne škole u  Makedoniji imaju zakonsko riješenje da mogu obavljati eksperimentalnu nastavu na bosanskom jeziku. To imamo već godinama, ali sada doista treba pokrenuti i riješiti pitanje uvođenja bosanskog jezika u redovnoj nastavi jer smo mi zaboravljeni i ostavljeni da se snalazimo sami” ,istakla je Babačić.

Politički analitičar Ramadani je kazao da je trenutno Bošnjacima Makedonije neophodno bolje političko predstavljanje i organiziranje zbog više razloga, među kojima izdvaja politiziranost društva, brojnost Bošnjaka, kao naroda na teritoriji Makedonije kao i posebnost njihovog položaja.   

“Upravo zbog ova tri  razloga Bošnjacima Makedonije je sada potrebno bolje političko organiziranje, kako im se ne bi dogodila politička asimilacija”, kazao je Ramadani.

Biševac se složio da Bošnjacima u Makedoniji prijeti politička asimilacija, zbog čega je nepohodna politička konsolidacija i reorganizacija. 

“U tome svakako trebaju učestvovati mladi ljudi, studenti i intelektualci kao generatori društvenih promjena”, rekao je Biševac, dodajući da je Bošnjacima Makedonije potreban politički subjekt koji će raditi na ostvarenju interesa Bošnjaka.

Politički komentator i aktivista Dželal Hodžić, istakao je da Bošnjaci Makedonije imaju više političkih stranaka nego što im je to potrebno, zato trebaju konsolidirati svoje redove i konkretno raditi na dogovorenim ciljevima.

“Krajnje je vrijeme da se ujedinimo oko nekoliko ključnih interesa i ciljeva koje imamo kao etnička zajednica u ovoj multietničkoj državi.  Mladi ljudi nam masovno odlaze iz države u nemoći da obezbjede dostojan život, nemaju perspektivu,  infrastruktura u mjestima u kojima žive Bošnjaci je loša, a zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama treba biti veća. Ne tražimo ništa što nije naše, već samo ono što nam i po zakonu pripada”, istkao je Hodžić.

Izmjenama Zakona o praznicima u Republici Makedoniji, 8. februara 2007. godine u Skupštini Makedonije, 28.septembar (Dan kada je na Bošnjačkom saboru u Sarajevu 1993. godine vraćeno nacionalno ime Bošnjak) proglašen je za Dan Bošnjaka Republike Makedonije i ovaj dan je neradan za pripadnike bošnjačke etničke zajednice koji žive u ovoj zemlji.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Bošnjaka u Republici Makedoniji ima 17,018 ili 0,84 posto od ukupnog broja stanovnika u Makedoniji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top