DijasporaU FokusuVijesti iz svijeta

Dželal Hodžić: Bosna i Hercegovina je naša matica

Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji ima manje od 1 posto, ali se stiče dojam da je taj broj mnogo veći, jer ih ima u svim segmentima, kulturi, sportu, politici…, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Sjeverne Makedonije Dželal Hodžić u emisiji „Dobar dan, BiH“ na TV Hayat.

Prema popisu iz 2022. godine u Sjevernoj Makedoniji živi 16.000 Bošnjaka, a Hodžić naglašava kako je bošnjačka zajednica integrisana zajednica u makedonskom društvu.

“Popis je bio nakon 20 godina. Politički su integrisani u svakom smislu, dobro organizovani, te Bošnjaci daju doprinos u razvijanju Sjeverne Makedonije. To su odlični odnosi bez otvorenih pitanja. Mi smo dio Ustava Sjeverne Makedonije i u ovom periodu Skoplje i Sarajevo su postali pobratimski gradovi. Koristimo bosanski jezik u putnim ispravama. BiH i Sjeverna Makedonija su potpisali ugovore koji su dobri za bh. građane, a to je da putuju samo sa ličnim kartama u Sjevernu Madeoniju i obratno. Studenti iz Sjeverne Makedonije mogu da studiraju u BiH i studenti iz BiH u Sjevernoj Makedoniji. Ono što je politički najvažnije u Evropskom parlamentu i Sobranju  2010. godine usvojena je rezolucija o osudi genocida u Srebrenici”, kazao je Hodžić.

Prema njegovim riječim, Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji imaju dobra položaj.

Stranaka čiji je predsjednik slavi 32. godišnjicu postojanja.

“Kada je bila Jugoslavija mi smo svi bili jedna stranka, ali kada se raspala mi smo naravno sada stranke iz dvije različite države. Ali dobro surađujemo i dobra je koordinacija sa strakom SDA iz BiH. Mi Bošnjaci iz Sjeverne Makedonije doživljavamo BiH kao našu maticu, a Sarajevo kao naš politički centar”, rekao je Hodžić.

Govoreći o položaju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, Hodžić je kazao kako po ovome što možemo da vidimo, pogotovo kod povratnika u Rs, vidimo da su diskriminirani i da Dejtonski sporazum jeste donio mir, ali je omogućio da neprijatelji države BiH usporavaju njen razvoj.

Povezani članci

Back to top button