Zdravlje

Muče vas ružne misli, depresija i anksioznost? Otiđite u prirodu!

Mnogi ljudi odlaze u šetnju kako bi 'pročistili' misli, ali čini se da šetnje djeluju umirujuće jedino ako se sprovode u prirodi, a ne u bučnom gradskom okruženju.

Koristeći se snimkama mozga, istraživači s Stanforda su otkrili da je od 38 ispitanika, polovina njih koji su devedeset minuta šetali u prirodnom okruženju imala niže nivoe ponavljajućih, uznemirujućih misli u poređenju s grupom koja je devedeset minuta šetala kroz urbano, gradsko okruženje.

Prošla istraživanja su ustanovila da su urbana okruženja povezana s povećanim nivoima mentalnih oboljenja, uključujući depresiju, premda naučnici još nisu otkrili tačan uzrok ove pojave. Stoga, veoma je važno za sve nas koji živimo u ‘urbanim džunglama’ da pronađemo vrijeme za odlazak u prirodu, među travu, drveće i cvijeće.

Ova studija je možda obavljena na malom uzorku (a depresija očito ima više od jednog uzroka), ali ona je samo jedna u nizu obavljenih istraživanja koja upućuju na važnost povezivanja s prirodom.

Preporuka istraživača jeste da rješenje vaših briga, anksioznosti i uznemirujućih misli pronađete u šetnji i opuštanju u prirodi.

Izvor: mindbodygreen.com

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button