Nauka i tehnologija

Arhimedov zakon: Zašto led pliva u vodi?

Predmeti u vodi plivaju ili tonu po zakonu koji je prvi otkrio Arhimed, grčki matematičar iz III vijeka prije nove ere.

Ovaj zakon, poznat kao „Arhimedov zakon“ kaže da svako tijelo potopljeno u tečnost gubi od svoje težine onoliko koliko iznosi težina njime istisnute tečnosti.
Drvo je upola lakše od vode, zato će ga jedna polovina njime istisnute zapremine vode držati nad vodom. Težina leda iznosi devet desetina težine vode. Zato se otprilike 9/10 ledenog brega nalazi pod vodom i zato je ustvari veći nego što nam izgleda kada ga vidimo.

Pod pritiskom led se može otopiti iako je temperatura blizu tačke mržnjenja, ali se brzo ponovo smrzava kada ga oslobodimo pritiska. Kada pravite sniježne grudve, u vašoj ruci se, pod pritiskom, istope neke sniježne pahuljice, ali se one ponovo smrzavaju i stvaraju tvrđe grudve kada ih više ne stiskate. Prilikom smrzavanja voda se širi. Stijene često pucaju, zbog toga što se voda smrzava u njihovim malim pukotinama ili šupljinama. Ovo je važno za razumjevanje erozije planina. Na primjer, radnici u finskim kamenolomima odvaljuju velike blokove stijena na taj način što pukotine u njima ispune vodom i ostavljaju je da se tu smrzne.

duhoviti.com

Povezani članci

Back to top button