Nauka i tehnologijaU Fokusu

Nauka dokazala: Slomljeno srce utiče na fizičko stanje vašeg srca

 Slomljeno srce se koristi kao način da se opiše stanje najdublje tuge. Obično dolazi zbog gubitka partnera i prati ga osjećaj očaja i destruktivne depresije.

To je trenutak vremena koji ostavlja osobu izvan sebe i ne zna šta da uradi. Sa ovim osjećajem se mnogi susreću nakon užasnog prekida sa voljenom osobom ili kada umre osoba do koje nam je stalo. Vjerojatno se i vama to dogodilo, a bez obzira da li ste to „pregurali“ ili ne, trebate znati da su i drugi to iskusili, te su osjećali kako im se razdire srce, piše portal lifehack.org.

Izgleda kao srčani udar

Naučnici su proučavali da li osjećaj slomljenog srca ima fizičku stranu, ili je to samo način izražavanja kako se uzrujano ili povrijeđeno osoba osjeća u trenutnoj situaciji. Ono što su otkrili je nešto što se zove “stres kardiomiopatija”, koja uzrokuje da se osoba osjeća kao da ima srčani udar. Ali sada, novo istraživanje je učinjeno na fibrilaciji atrija, u kojem su stresori koji su uključeni u događaj uzrokovali da srce počne kucati nepravilnim uzorkom. U ovom američkom istraživanju, istraživači su otkrili da postoji velika šansa razvoja atrijske fibrilacije mjesec dana nakon što voljena osoba umre, a taj rizik ostaje visok sljedeću godinu dana. Što se više ovaj događaj iznenada dogodi, veća je opasnost. Također su otkrili da mlađe osobe imaju veći rizik od razvoja nepravilnog kucanja srca.

Ova studija je još jedan primjer kako je predivno ljudsko tijelo, te pokazuje vezu između uma i srca. Kada je um u mentalnom stanju očaja, tijelo reagira. U ovom slučaju, nije u potpunosti sigurno da li je fibrilacija atrija izravno uzrokovana iskustvom gubitka voljene osobe, ali pozitivna korelacija upućuje na to da pomaže povećati rizik. To je ono što je ovdje važno. Tijelo reagira na vijesti i šok na svoj način, na način koji potencijalno uzrokuje nepravilno kucanje srca koje se često povezuje sa samim terminom ljubavi, srcem koje razvija vlastite promjene i reaguje na njih. Snažno je naznačeno unutar ovog istraživanja da ekstremno traumatski stres može uticati na to kako će srce i tijelo nastaviti funkcionirati, ostavljajući osobu poput školjke, koja je zarobljena svojim dubokim osjećajem boli.

“Gubitak je veliki životni događaj, te je poznato da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, duševne bolesti i smrti”, kaže ova studija. Sva tri faktora zajedno mogu pokrenuti osion u tijelu osobe i izazvati da se osjeća zarobljeno.
Srce zapravo može biti slomljeno.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button